Svijet

"RATNE VJEŽBE JUŽNE KOREJE BLIZU GRANICE SAMOUBILAČKE HISTERIJE": Kimova sestra kipti od bijesa

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Kim Jo Džong, sestra sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una koji ima veliki uticaj u toj zemlji, optužila je južnokorejskog predsjednika Jun Suk Jeola za stvaranje napetosti na Korejskom poluostrvu sa ciljem skretanja pažnje sa domaćih problema.

Izvor: AP

Rojters prenosi da su to objavili državni mediji u Sjevernoj Koreji.

Britanska agencija navodi da su napetosti između dvije Koreje veoma visoke nakon što je Pjongjang potpisao pakt o zajedničkoj odbrani sa Rusijom i slao balone pune smeća preko granice kao odgovor na to što su južnokorejski aktivisti na sjever slali balone sa lecima usmjerenim protiv Kimove vlasti.

Jun i grupa oko njega, pošto su upali u najgoru krizu vlasti, pokušavaju da "pobjegnu na izlaz za hitne situacije" na platformi stalno eskalirajućih napetosti - rekla je Kimova sestra i pozvala se na peticiju za opoziv Juna koju je u Južnoj Koreji potpisalo više od milion ljudi.

Kim Jo Džong je takođe nazvala "neoprostivom i eksplicitnom provokacijom" artljerijske vježbe koje su trupe pod komandom Seula izvele u blizini morske granice krajem prošlog mjeseca, što je bio prvi takav slučaj od 2018.

Postavlja se pitanje zašto je neprijatelj pokrenuo ratne vježbe u blizini granice, koje su samoubilačka histerija i zbog njih će oni pretrpjeti užasnu nesreću - poručila je ona o južnokorejskim vježbama.