Svijet

KOGA ĆE MAKRON IMENOVATI ZA PREMIJERA? Odluka tek posle samita NATO, bivši predsjednik Oland se VRATIO U IGRU

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Francuska neće dobiti prvu ultradesničarsku vladu od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, ali je nakon prevremenih parlamentarnih izbora neizvjesno kada će nova upravna vlast biti formirana i ko će biti na njenom čelu.

Izvor: Youtube/60 Minutes/Printscreen

U novom sazivu Nacionalne skupštine će, prema nezvaničnim rezultatima biti pred ovo glasanje na brzinu sklopljeni savez ultralevice, Zelenih i ljevice pod nazivom Novi narodni front sa 182 poslanika, što je apsolutno iznenađenje pošto je ovaj blok koji predvodi Žan-Lik Melanšon bio viđen kao trećeplasirana opcija.

Savez stranaka centra Zajedno na čelu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom osvojio je takođe iznenađujućih 163 mesta u parlamentu, dok je ultradesničarska stranka Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin le Pen, favoriti iz prvog kruga, zaustavljena na 143 poslanika.

Ovo znači da nijedna od vodećih političkih opcija nije ni blizu parlamentarne većine od 289 poslanika u skupštini s ukupno 577 mjesta, a nove izbore Makron prema francuskom ustavu ne može da raspiše u narednih godinu dana.

Francuski mediji navode da će Makron po svemu sudeći sačekati s odlukom kome da povjeri mandat za formiranje vlade nakon ovakvog ishoda izbora koje je raspisao nakon debakla njegove stranke Renesansa na glasanju za Evropski parlament i velikog trijumfa koji je tom prilikom ostvarilo Nacionalno okupljanje.

Makron sutra ide u Vašington na samit NATO koji je possebno važan jer se na njemu obilježava 75 godina od formiranja Alijanse, a u američkoj prijestonici francuski predsednik će ostati fo četvrtka.

U međuvremenu će se djelimično iskristalisati moguće opcije za formiranje vlade i to ko bi mogao da je vodi, a kao jedno od imena koje francuski mediji pominju je i Fransoa Oland, bivši socijalistički predsednik koji 2017. nije uspeo da osigura drugi mandat šefa države upravo zbog poraza od Makrona.

OIand je na ovim parlamentarnim izborima osvojio poslanički mandat na listi Novog narodnog fronta i vraća se u Nacionalnu skupštinu posle 12 godina.