Svijet

DEMONSTRANTI U IZRAELU TRAŽE DOGOVOR O TAOCIMA U GAZI

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Protesti čiji je cilj izvršiti pritisak na izraelsku vladu da postigne dogovor o taocima koji su odvedeni u Gazu, započeli su danas širom Izraela.

Izvor: X/Tarciso Morais/Screenshot

Demonstranti su blokirali ulice i protestovali ispred domova vladinih ministara, prenosi Rojters.

Demonstracije su započele u šest sati i 29 minuta, što odgovara vremenu početka napada na Izrael koji je izveo Hamas 7. oktobra.

Protestanti su izašli na ulice, blokirajući glavne saobraćajnice širom zemlje. Nakratko su zapalili gume na glavnom auto-putu Tel Aviv-Jerusalim prije nego što je policija oslobodila put.

Male grupe s megafonima i transparentima takođe su protestovale ispred kuća niza ministara i koalicijskih zastupnika.

"Totalni promašaj! Totalni promašaj!" vikali su okupljeni ispred kuće ministra za strateške poslove Rona Dermera, člana najužeg kruga premijera Benjamina Netanjahua.

U naselju Or Haner, u blizini granice s Gazom, demonstranti su objesili crni balon za svaku osobu ubijenu u napadu i žuti balon za svakog taoca u Gazi.

Neki Izraelci se ne slažu s ciljevima protestanata i vrše pritisak na vladu Netanjahua da odbaci dogovor i nastavi borbu „dok se ne ispune svi ciljevi zemlje“.

Napori da se osigura dogovor o taocima između Izraela i Hamasa u Gazi, nakon devet mjeseci rata, dobili su zamah posljednjih dana, a zvaničnici su izrazili optimizam, ali rekli da i dalje postoje razlike na kojima insistiraju dvije strane.

Hamasove zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je više od 38 hiljade Palestinaca ubijeno u ofanzivi pokrenutoj kao odgovor na Hamasov napad na južni Izrael, u kojem je oko 1,2 hiljade ljudi ubijeno, a više od 250 uzeto za taoce, prema izraelskim podacima.