Svijet

SVE JE BLIŽI KRAJ RATA? Hamas prihvatio predlog SAD o prekidu vatre, oglasila se i izraelska strana:

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

"Postoje realne šanse..."

Izvor: Kurir/ Printscreen

Hamas je prihvatio predlog SAD za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je neimenovani izvor Hamasa za Rojters u subotu.

Militantna islamistička grupa odustala je od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma i da će dozvoliti pregovorima da se do sporazuma dođe tokom prve šestonedeljne faze, rekao je izvor Rojtersu pod uslovom da ostane anonimnan.

Palestinski zvaničnik blizak mirovnim naporima uz međunarodno posredovanje rekao je da bi predlog mogao da dovede do okvirnog sporazuma ako ga prihvati Izrael i da bi okončao devetomesečni rat između Izraela i Hamasa u Gazi.

Izvor iz izraelskog pregovaračkog tima, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da sada postoje realne šanse za postizanje sporazuma. To je bilo u oštroj suprotnosti sa prošlim slučajevima u devetomjesečnom ratu u Gazi, kada je Izrael rekao da su uslovi koje je postavio Hamas neprihvatljivi.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije odmah komentarisao. Njegova kancelarija je u petak saopštila da će se razgovori nastaviti sledeće nedelje i naglasila da jaz između strana i dalje ostaje.

Sukob je odnio živote više od 38.000 Palestinaca, prema zvaničnicima Gaze, otkako je Hamas napao gradove na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca, prema zvaničnim izraelskim podacima.

Novi predlog osigurava da posrednici garantuju privremeni prekid vatre, isporuku pomoći i povlačenje izraelskih trupa sve dok indirektni razgovori nastave da se sprovodi druga faza sporazuma, rekao je izvor Hamasa, piše Rojters.

Napori da se osigura prekid vatre i oslobađanje talaca u Gazi intenzivirani su proteklih dana uz aktivnu šatl diplomatiju između Vašingtona, Izraela i Katara, koji predvodi posredničke napore iz Dohe, gde je sedište rukovodstva Hamasa.

Regionalni izvor je rekao da se američka administracija trudi da postigne dogovor pre predsjedničkih izbora u novembru.

Netanjahu je u petak rekao da se šef izraelske obavještajne agencije Mosad vratio sa početnog sastanka sa posrednicima u Kataru i da će se pregovori nastaviti sledeće nedelje.