Svijet

SATELITSKI SNIMCI IZAZVALI UZBUNU NA ZAPADU: Pogledajte šta Kinezi rade USRED PUSTINJE! Spremaju se, meta im AMERIKA

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Najnovija kineska vojna vježba, otkrivena putem satelitskih snimaka, pokazuje da su pripadnici Narodnooslobodilačke armije vježbali raznošenje maketa američkih borbenih aviona u udaljenoj pustinji.

Izvor: Kurir/ Google maps

Satelitski snimci napravljeni 29. maja otkrili su scene koje su zapanjile mnoge na Zapadu. Kao demonstracija vojne moći, simulirano je uništavanje maketa američkih borbenih aviona. Na snimku se vide makete američkih borbenih aviona F-35 i F-22 u zabačenoj pustinjskoj oblasti na sjeverozapadu Kine.

Snimci pokazuju da su mnoge od ovih lažnih letjelica dignute u vazduh, sa tragovima eksplozija i kraterima bombi vidljivim na obližnjoj pisti.

Satelitski snimci, koji pokazuju modele aviona i posledice eksplozija, svjedoče o usredsređenosti Kine na suprotstavljanje najnovijoj američkoj vojnoj tehnologiji. Poligon sadrži različite tipove modela aviona i nekoliko hangara i radarskih tornjeva, što ukazuje na sveobuhvatno i realistično okruženje za obuku kineskih snaga.

Ovi snimci, kako piše The Economic Times, pokazuju da Kina ozbiljno shvata mogući ratni scenario i da je spremna da gađa i uništi američke lovce u slučaju stvarne eskalacije.

Satelitske fotografije su objavljene u trenutku sve zategnutijih odnosa na Dalekom istoku. Sjeverna Koreja je u ponedeljak ispalila dvije balističke rakete.

Rakete su lansirane u razmaku od 10 minuta u sjeveroistočnom pravcu od grada Jangjona na jugoistoku Sjeverne Koreje. Rečeno je da je prva raketa letela 600 kilometara, a druga 120 kilometara, ali nije objavljeno gdje su pale.

Sjeverna Koreja rutinski testira rakete ispaljujući ih ka svojim istočnim vodama.

Južnokorejski mediji, pozivajući se na neidentifikovane južnokorejske vojne izvore, javili su da postoji velika vjerovatnoća da se druga raketa srušila u kopnenom dijelu Sjeverne Koreje. Izvještaji kažu da je prva raketa pala u vode kod istočnog grada Čongđina.

Lansiranja su usledila dva dana nakon što su Južna Koreja, SAD i Japan zaključili svoje nove trilateralne vježbe u regionu. Poslednjih godina, tri zemlje su proširile svoje trilateralno bezbednosno partnerstvo kako bi se bolje suočile sa rastućim nuklearnim pretnjama Sjeverne Koreje i rastućom asertivnošću Kine u regionu.