Svijet

IRAN DOBIO PREDSJEDNIKA: Pezeškijan odnio ubjedljivu pobjedu u drugom krugu izbora

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

LJEKAR POSTAO ŠEF DRŽAVE IZ 3. POKUŠAJA

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kandidat reformskog krila Masud Pezeškijan pobijedio je u drugom krugu predsJedničkih izbora u Iranu!

Šef izborne komisije Mohsen Eslami navodi da je Pezeškijan osvojio skoro tri miliona glasova više od protivkandidata Saida Džalilija.

Masud Pezeškijan je dobio 16.384.403 glasa dok je Said Džalili dobio 13.538. 179 glasova - rekao je Eslami i dodao da je izlaznost bila 49,8 odsto birača.

Pezeškijan, koji je pobIJedio u drugom krugu predsJedničkih izbora u Iranu i postao deveti predsjednik, nazvao je svoje konkurente na političkom polju braćom i obećao da će svima pružiti ruku prijateljstva.

Pružiću ruku prijateljstva svima i uključiti sve u razvoj zemlje. Konkurenti su moja braća - rekao je novi šef države.

Masud Pezeškijan, koji ima 69 godina, reformistički je političar i član iranskog parlamenta u poslednjih pet saziva. LJekar je po profesiji. Tokom drugog mandata predsJednika Mohameda Hatamija (2001-2005) bio je iranski ministar zdravlja i medicinskog obrazovanja.

Već je dva puta učestvovao u trci za predsJednika. Prije 12 godina je odlučio da sam napusti izbornu trku, a na izborima 2021. godine njegova kandidatura nije dobije odobrenje Iranskog opservatorskog savJeta, najvišeg doma parlamenta, koji nadzire izborni proces.

Predsjednik Irana je drugi najmoćniji političar u zemlji posle vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija. Dužnosti predsjednika obuhvataju sprovođenje odredbi ustava i rukovođenje izvršnom vlasti. Od novog predsJednika zavisiće ukupni pravac iranske spoljne politike.

Izbori su održani godinu dana prije roka nakon što je predsednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći u maju.