Svijet

NATO ŠALJE POMOĆ! Paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi eura

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Uprava policije apelovala je na vozače da odgovornim ponašanjem doprinesu svojoj i ukupnoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja nezgoda sa najtežim posljedicama.

Izvor: YouTube/screenshot/MILITARY TUBE TODAY

On je, na konferenciji za novinare u Briselu, rekao da će lideri NATO-a ponovo potvrditi svoju odlučnost da podrže Ukrajinu na samitu u Vašingtonu naredne sedmice.

Stoltenbergovi komentari potvrđuju izvještaj Rojtersa ranije ove sedmice u kojem se navodi da je zapadnoevropski diplomata rekao da je paket pomoći planiran.

Zvaničnici su rekli da je Stoltenberg tražio višegodišnju posvećenost alijanse pomoći Ukrajini, ali će sadašnji paket biti ponovo procijenjen sljedeće godine.

Finansijsko obećanje dio je šireg paketa Ukrajine o kojem će se lideri NATO-a dogovoriti kada se okupe na samitu u Vašingtonu iduće sedmice, od utorka do četvrtka.

U junu su saveznici odlučili da će NATO preuzeti veću ulogu u koordinaciji isporuka oružja Ukrajini. Međutim, saveznici su još uvijek u sukobu uoči samita u Vašingtonu oko toga da li i kako ojačati formulaciju NATO-a o budućem članstvu Ukrajine u alijansi.

Zvanična linija NATO-a je da će se Ukrajina jednog dana pridružiti, ali ne dok je zemlja u ratu.