Svijet

RUSI OSVAJAJU KLJUČNI GRAD NAKON MJESECI BORBI! Ukrajinci se povukli i strahuju za dva strateška mjesta

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinska vojska danas se povukla iz istočnog dijela grada Časiv Jar.

Izvor: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Portparol ukrajinske vojske Nazar Vološin izjavio je danas da se ukrajinska vojska povukla iz istočnog dijela grada Časiv Jar, javlja "Rojters". Bitka za ovaj grad vodi se mjesecima, a on se nalazi u istočnom dijelu Donjecka.

"Postalo je teško držati naselje nakon što je neprijatelj ušao u njega. Generalštab se odlučio za povlačenje na rezervne položaje", rekao je Vološin.

Ruska vojska se takođe oglasila i saopštila je kako kontroliše jedan dio ovog grada koji se nalazi na oko 20 kilometara od Bahmuta kojeg su Rusi zauzeli prije godinu dana. Vojni analitičari procenjuju kako bi Časiv Jar mogao da bude važno strateško mjesto jer bi ga Rusi u slučaju potpunog osvajanja i dalje koristili kao potencijalnu "polaznu tačku" sa koje bi pokrenuli napade na gradove Kramatorsk i Slavjansk.

Rusko Ministarstvo odbrane je u srijedu objavilo izvještaj  u kojem stoji da su ruske snage preuzele kontrolu nad okrugom "Novji" koji se nalazi zapadno od kanala Siverski - Donjec - Donbas, a prolazi kroz istočni dio grada. Napredak ukrajinske vojske u Harkovu je zaustavljen, a ukrajinski vojni analitičari smatraju da je 2024. godina bila "teška" zbog kašnjenja američke vojne i finansijske pomoći.