Svijet

"NAUČILI SMO DA RUKUJEMO NUKLEARNIM ORUŽJEM, UPOTRIJEBIĆEMO GA! Napeto na granici s Ukrajinom

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Iz Minska tvrde da se sprema SABOTAŽA

Izvor: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia

Bjelorusija je zapretila da je spremna da upotrijebi nestrateško nuklearno oružje ukoliko bude ugroženi nezavisnost i suverenitet zemlje u trenutku porasta napetosti na njenoj granici s Ukrajinom.

Njuzvik prenosi da je ovu prijetnju juče izrekao Pavel Muravejko, načelnik Generalštaba beloruske vojske koji je ujedno i vicepremijer.

Mi smo naučili kako da rukujemo tim oružjem (koje je Rusija rasporedila na teritoriji Bjelorusije krajem 2022). Znamo kako da ga sigurno primijenimo. Mi smo sposobni da to uradimo. I možete da budete uvjereni: mi ćemo to i učiniti ukoliko budu ugroženi suverenitet i nezavisnost naše zemlje - kazao je Muravejko u intervjuu lokalnoj televiziji, a prenijela bjeloruska agencija Belta.

Dan ranije je bjeloruski pukovnik Vadim Lukaševič rekao da je susedna Ukrajina rasporedila snage na granici.

Pokušavaju da uvuku našu zemlju u rat - poručio je Lukaševič misleći na invaziju punog obima koju je Rusija pokrenula na Ukrajinu 24. februara 2022.

Belta je u subotu prenela tvrdnju Lukaševiča da bi Ukrajina trupe raspoređene na beloruskoj granici mogla da upotrijebi za "sabotaže i teroristička dela".

Kijev indipendent navodi da ne može da potvrdi ove tvrdnje Lukaševiča.

Podsjeća se da je bjelorusko Ministarstvo odbrane ranije ovog meseca saopštilo da pojačava obezbjeđenje na granici s Ukrajinom nakon serije "navodnih bezbednosnih incidenata".

Lukaševič je izneo tvrdnju da su ukrajinske trupe u Žitomirsku oblast, koja se graniči sa Bjelorusijom, postavile vojnu opremu, uključujući i onu američke proizvodnje.

On je kazao i da su Ukrajinci navodno postavili mine i druga eksplozivna sredstva u blizini bjeloruske granice.

Po mišljenju Lukaševiča to ukazuje na planove ukrajinskih snaga da izvode napade.

Centar za borbu protiv dezinformacija ukrajinskog Savjeta za odbranu i bezbjednost u maju je objavio da bi Rusija mogla da se odluči na izvođenje nove psihološke operacije sa ciljem "izazivanja masovne panike" u Ukrajini.

Tada je saopšteno da je plan Moskve da natera Kijev da veruje da će se beloruske trupe priključiti Rusiji u ratu.

Očekujemo seriju provokativnih izjava visokih zvaničnika Rusije i Bjelorusije koji će uskoro zapretiti Ukrajini - navedeno je tada u saopštenju centra.