Svijet

SJEVERNA KOREJA LANSIRALA BALISTIČKE RAKETE: Nova proba nakon Kimovog upozorenja na fatalne posledice

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dvIJe balističke rakete, u najnovijoj u seriji takvih proba, javila je južnokorejska vojska.

Izvor: Profimedia

Prvi projektil kratkog dometa lansiran je rano jutros, zatim deset minuta kasnije drugi, neidentifikovani projektil, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

"Naša vojska jača nadzor i pažnju u pripremi za nova lansiranja", dodala je južnokorejska vojska uz napomenu da je prenIJela te informacije SAD i Japanu.

Lansiranja su izvedena nekoliko dana pošto je SJeverna Koreja javila da je uspešno testirala raketu sa više bojevih glava, za koju Južna Koreja tvrdi da je eksplodirala u letu.

Najnovija testiranja projektila uslijedila su i posle završetka trodnevnih zajedničkih vojnih vježbi SAD, Tokija i Vašingtona karajem juna.

Pjongjang je juče saopštio da su te vježbe "azijska verzija NATO" i upozorio na "fatalne posledice".

Sjeverna Koreja redovno kritikuje takve vojne vježbe koje smatra probom za invaziju na njenu teritoriju.

 Južna Koreja je juče saopštila da je riječ o redovnim defanzivnim vježbama.

Odnosi između dvije Koreje su na najnižem nivou u poslednjih više godina, pošto Pjongjang pojačava probe naoružanja i šalje balone pune đubreta preko granice sa Južnom Korejom u znak odmazde zbog propagande Seula protiv sjevernokorejskog režima.