Svijet

"AZIJSKA VERZIJA NATO": Kim Džong Un bijesan zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje, Japana i Amerike

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Sjeverna Koreja je kritkovala zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje, Japana i SAD održavaju ovog mjeseca, rekavši da takve vežbe pokazuju da se odnos tri zemlje razvio u "azijsku verziju NATO", objavili su državni mediji u Pjongjangu.

Izvor: Profimedia

U četvrtak su te tri zemlje počele velike zajedničke vojne vježbe koje uključuju bojne brodove razarače, borbene avione i američki nosač aviona na nuklearni pogon "Teodor Ruzvelt", s ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i vazdušnih napada.

Vježba je osmišljena na samitu lidera tri zemlje održanom prošle godine u američkom predsjedničkom letovalištu Kemp Dejvid sa ciljem jačanja vojne saradnje usred napetosti na Korejskom poluostrvu koje proizlaze iz testiranja oružja koje obavlja Sjeverna Koreja.

Pjongjang neće ignorisati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD i njegovim saveznicima i zaštitiće regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom - navodi se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi novinska agencija KCNA.

Ministarstvo je takođe navelo da Vašington nastavlja napore na povezivanju Južne Koreje i Japana sa NATO, dodajući da su pokušaji Seula da isporuči oružje Ukrajini jedan od primjera tih napora.

Južna Koreja je saopštila da će razmotriti mogućnost direktnog snabdijevanja Ukrajine oružjem, u znak protesta protiv nedavnog pakta o međusobnoj odbrani koji su potpisali severnokorejski vođa Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin.

Južna Koreja i SAD optužile su Pjongjang za isporuku oružja Rusiji koje Moskva potom koristi u ratu u Ukrajini.

I Rusija i Sjeverna Koreja poriču bilo kakve takve pošiljke.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe SAD i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula.