Svijet

AMERIKA ODGOVORILA RUSIMA: Nuklearni monstrum iznenada izronio na sjeveru Evrope

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

ODMAH MU SE PRIDRUŽIO AVION SUDNJEG DANA

Izvor: Profimedia

Nuklearna podmornica američke mornarice iz sastava 6. flote naoružana balističkim projektilima izronila je iz Norveškog mora!

Podmornicu prema navodima američkih medija prate raketna krstarica i dva pomorska aviona. Demonstracija sile uslijedila je nekoliko nedelja nakon što je Rusija poslala podmornicu i pomorsku flotu na Kubu.

Američko-pomorske snage Evropa-Afrika potvrdile su u utorak kretanje USS Tenesi (SSBN 734) u Norveškom moru i dodale da su se podmornici pridružili USS Normandija (CG 60) kao i pomorski patrolni i izviđački avion P-8A Posejdon i avion strateške komunikacije E-6B Merkur.

Konkretna namjera nije bila izražena, međutim, očigledno je posredi poruka potencijalnim protivnicima. Pojava nuklearne podmornice dolazi usred tenzija sa Rusijom koja zvecka nuklearnom sabljom i samo nekoliko nedelja nakon što je Moskva poslala jednu od svojih sopstvenih podmornica na nuklearni pogon na Kubu.

USS Tenesi je podmornica balističke rakete klase Ohajo koja može da nosi čak 20 nuklearnih projektila Trident. Njegov prateći E-6B Merkur obezbeđuje vazdušnu nuklearnu komandu odnosno kontrolu i komunikaciju za predsednika i vojni vrh SAD. E-6B se kao i E-4B naziva "avion sudnjeg dana" jer takođe može da prenosi direktive komande američkim podmornicama - uključujući i usmeravanje nuklearnih snaga ako nestanu zemaljske opcije.

E-6B Merkur je u nedelju praćen kako leti u operaciji pored obale Norveške.

Hans Kristensen, direktor projekta za nuklearne informacije u Federaciji američkih naučnika, napisao je na društvenoj mreži X da to ukazuje na napredne operacije sa podmornicama sa nuklearnim projektilima. Kristensen naziva akciju signalom Rusiji.

Podmornice sa balističkim projektilima su element američke nuklearne trijade i mornarica retko otkriva gde se nalaze. Ostali elementi podmorničkih snaga takođe imaju tendenciju da budu daleko manje vidljivi od površinske flote.

Pentagon, međutim, nekoliko godine unazad sve češće objavljuje svoje prisustvo u severnom Atlantiku i obližnjim morima i to posebno oko Norveške i drugih NATO saveznika. Deo toga odražava povećanu saradnju između Norveške i NATO partnera.

Namjerno otkrivanje lokacija podmornica signalizira Rusiji da su američke podmornice aktivne u vodama u blizini i to u vrijeme kada su ruske podmornice sve aktivnije u Atlantiku i nadomak američkih obala.

Podmornice sa balističkim projektilima takođe šalju poruku nuklearnog odvraćanja. SAD su napravile slična otkrića u drugim delovima sveta sa svojim podmornicama krstarećim raketama klase Ohajo koje nose 154 Tomahavka za kopneni napad.

Rusija takođe često namerno otkriva kretanje svojih podmornica, posebno podmornica klase Severodvinsk, koje godinama zabrinjavaju zvaničnike NATO. Jedna od takvih podmornica, prva u klasi Sjeverodvinsk, izronila je iz Norveškog mora u julu 2022, a još jedna, Kazanj, primećena je na Kubi nedavno tokom petodnevne zvanične posjete.