Svijet

RUSIJA JAČA VOJSKU ZBOG SUKOBA SA NATO? Spremna peta ruska nuklearna podmornica klase Borej-A “Knez Požarski”

Izvor Kurir

Ova podmornica na nuklearni pogon je peti član svoje klase, a izgrađena je u brodogradilištu "Sevmaš" u okviru Ujedinjene brodograditeljske korporacije.

Izvor: Printscreen

Ruska mornarica će uskoro dobiti još jedno moćno oružje, podmornicu klase Borej-A pod imenom "Knez Požarski".

Ova podmornica na nuklearni pogon je peti član svoje klase, a izgrađena je u brodogradilištu "Sevmaš" u okviru Ujedinjene brodograditeljske korporacije.

Njeno isporučivanje ruskoj mornarici planirano je za decembar 2024. godine, a predstavljaće stratešku komponentu pomorskih snaga Ruske Federacije.

Treba napomenuti da je brodogradilište Sevmaš, u sastavu Ujedinjene brodograditeljske korporacije, najveći ruski objekat za brodogradnju, koji stvara strateške i višenamenske nuklearne podmornice i remontuje velike površinske brodove.

Generalni direktor kompanije Andrej Pučkov dao je izjave za TASS o novom ruskom oružju na marginama Međunarodne pomorske izložbe (IMMS) Flota-2024.

"Podmornica krstarica projekta 955A Borej-A "Knez Požarski“ biće ustupljena Ratnoj mornarici u decembru ove godine. U pitanju je peta nuklearna podmornica koja će biti izgrađena po modernizovanom dizajnu 955A "Borej-A", rekao je on.

Borej i Borej-A serija strateških nuklearnih podmornica četvrte generacije, opremljenih interkontinentalnim balističkim projektilima Bulava, u narednim decenijama će postati osnova pomorske komponente Strateških nuklearnih snaga Ruske Federacije.

Još u decembru 2020. zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko izjavio je da je brodogradilište Sevmaš bilo prepuno narudžbinama do 2027.

On je naveo da će Sevmaš morati da prebacuje po jednu stratešku nuklearnu podmornicu Pomorskim snagama godišnje iz Boreja-A i Jasen-M klase. „Planirana je izgradnja 14 nuklearnih podmornica „Borej“ i „Jasen“, rekao je tada Krivoručko.

Moskva se, za sukob sa NATO-om, ili bolje rečeno odvraćanje od sukoba, uglavnom fokusirala (osim drugih) posebno na podmorničko ratovanje, sisteme naoružanja koji zaista izazivaju strahopoštovanje u alijansi.