Svijet

PROPAO DRŽAVNI UDAR U BOLIVIJI! Vlasti uhapsile generala Zunigu!

Autor Nevena Davidović

Pokušaj državnog udara u Boliviji je propao.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Bolivijski predsjednik Luis Arse smijenio je šefa bolivijskih oružanih snaga, generala Huana Hosea Zunigu, optužujući ga za pokušaj državnog udara, a bolivijske vlasti su ga uhapsile, javila je u srijedu bolivijska državna televizija. Zuniga je uhapšen i prisiljen da uđe u policijsko vozilo dok je razgovarao sa novinarima ispred kasarne.

"Uhapšeni ste, generale!", rekao mu je ministar unutrašnjih poslova Džoni Agilera.

Za sada se ne zna gdje je Zuniga odveden. Prethodno je vojska pod komandom Zunige dovela oklopna vozila i vojnike na centralni gradski trg u La Pazu u pokušaju državnog udara i upada u predsjedničku palatu.

Tenzije u Boliviji rastu uoči opštih izbora 2025. godine

Regionalni i međunarodni lideri osudili su pokušaj puča, pozivajući na poštovanje demokratije i legitimno izabranih vlasti. U predsjedničkoj palati novi šef oružanih snaga Hose Vilson Sančez položio je zakletvu pred predsjednikom zemlje, koji je pozvao na uspostavljanje reda i mira.

Tenzije rastu u Boliviji uoči opštih izbora 2025. godine, a bivši levičar Evo Morales planira da se kandiduje protiv svog bivšeg saveznika Arsea, što je izazvalo veliki raskol u vladajućoj socijalističkoj partiji i političku neizvesnost.

Mnogi ne žele povratak Moralesa, koji je vladao od 2006. do 2019. godine, kada je zbačen u masovnim protestima i zamenjen privremenom konzervativnom vladom. Arce je tada pobijedio na izborima 2020. Zuniga je nedavno rekao da Morales ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se vrati na mjesto predsjednika i zaprijetio da će ga blokirati ako pokuša, što je navelo Arsa da smeni Zunigu sa funkcije.