Svijet

KENIJA DIGLA VOJSKU NA NOGE: Država nakon masovnih protesta tone u totalni haos STRAVIČNE SCENE STIŽU IZ PRIJESTONICE

Izvor Kurir

Predsjednik Vilijam Ruto naredio je mobilizaciju svih bezbjednosnih snaga i nazvao nemire napadom na ustavni poredak i prijetnjom po bezbjednost države.

Izvor: Guerinault Louis / AFP / Profimedia

Kenija mobiliše sve bezbjednosne snage kako bi zaustavila velike proteste širom države na istoku Afrike!

Predsjednik Vilijam Ruto naredio je mobilizaciju svih bezbjednosnih snaga i nazvao nemire napadom na ustavni poredak i prijetnjom po bezbjednost države.

"Akteri će se smatrati izdajnicima" - rekao je Ruto i najavio da je spreman da pregovara sa demonstrantima.

Ministar odbrane Aden Duale navodi da su Oružane snage Kenije mobilisane da podrže policiju.

"Oružane snage Kenije mobilisale su se da podrže nacionalnu policiju u odgovoru na vanredno stanje izazvano protestima u različitim djelovima Republike Kenije što je dovelo do uništenja i oštećenja kritične infrastrukture" - napisao je Duale na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Izvor: LUIS TATO / AFP / PROFIMEDIA

Medicinska služba je saopštila da je u protestima nastradalo pet osoba dok lokalni mediji nezvanično navode da je više od 10 ljudi poginulo kad je policija otvorila vatru na protestante.

Među povrijeđenima je i Auma Obama, sestra bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame, koja je isprskana suzavcem od strane policije tokom intervjua za CNN uživo.

BBC navodi da Najrobijem cijelog dana odjekuju hici. NTV, podružnica američke televizije CNN, navodi da je parlament zapaljen nakon upada demonstranata u zgradu dok su poslanici pobjegli kroz podzemni kanal. Sajt za praćenje interneta NetBlocks izvestio je da je u utorak u Keniji došlo do velikog poremećaja internet konekcije nakon masovnih protesta.

Novi talas protesta počeo je sredinom juna zbog vladinih planova da poveća poreze na brojna dobra i usluge. Amandmani na nacrt budžeta predviđaju novi porez na dodatu vrijednost od 16 odsto na kupovinu hleba, prevoz šećera, korišćenje mobilnih i finansijskih usluga, transakcije sa inostranstvom...

Parlament bi trebalo da usvoji konačnu verziju nacrta budžeta 30. juna.

Protesti su inače počeli u trenutku kad položaj Kenije dobija globalnu važnost pošto je američki predsjednik Džo Bajden u ponedeljak označio zemlju kao glavnog saveznika van NATO.

To je prvi put da je subsaharska afrička nacija dobila ovaj status.