Svijet

UBIJENO 10 ČLANOVA PORODICE VOĐE HAMASA! Izraelske snage napale izbjeglički kamp, nastavlja se rat "istrebljenja"

Autor Aleksandra Virijević

Izraelske snage izvršile su vazdušni napad na porodičnu kuću vođe Hamasa.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Članovi porodice Ismaila Henijea, vođe Hamasa, ubijeni su u utorak tokom izraelskog vazdušnog napada na njihovu kuću u zapadnom gradu Gaze, prenosi The Times of Israel. Prema izvještajima, ubijeno je najmanje 10 članova njegove porodice, uključujućii njegovu sestru. Vođa Hamasa je u izraelskom napadu na njihov porodični automobil u kampu Šati, 10. aprila, izgubio tri sina.

Potvrđujući napad na porodicu Hanij i broj mrtvih, Hamas je u utorak saopštio da smatra da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena odgovorna za nastavak rata "istrebljenja" protiv palestinskog naroda u pojasu Gaze, prenosi Al Džazira. 

Izvor: YouTube / PrintScreen

U njemu se navodi da Sjedinjene Države nastavljaju da daju Izraelu "političko i vojno pokriće i vrijeme da izvrši zadatak uništenja i istrebljenja u pojasu". 

Tokom izraelskog vazdušnog napada pogođene su i dvije škole koje se koriste kao skloništa u kvartu Al-Daraj, istočnom gradu Gaze, i u izbjegličkom kampu, pri čemu je poginulo nekoliko ljudi. Vlasti još uvijek nisu potvrdile tačan broj poginulih i povrijeđenih. 

Izrael, koji se oglušio o rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja zahtijeva hitan prekid vatre, suočio se sa međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine. Više od 37.600 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a skoro 86.100 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci nakon rata u Izraelu, ogromni djelovi Gaze leže u ruševinama, dok  blokade hrane, čiste vode i ljekova još uvijek traju. Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafi, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut.