Svijet

UKRAJINCI PO SVAKU CIJENU ŽELE DA UNIŠTE OVU RUSKU BAZU NA KRIMU! Služila za sovjetski sistem svemirske komunikacije

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Sa svojim visokim planinama, vedrim vremenom, minimalnim zagušenjem radio talasa i lokacijom na jugu, poluostrvo Krim bilo je idealno mesto za sovjetski sistem svemirske komunikacije.

Izvor: Kurir/ Printscreen

Upravo zato je 1959. godine počeo da se gradi sovjetski svemirski kompleks u Jevpatoriji, oko 160 kilometara od trenutne linije fronta u južnoj Ukrajini. Tada je izgrađena ogromna svemirska radio instalacija od deset gigantskih, nagore usmjerenih radio antena i popratnih postrojenja za energiju i kontrolu.

U sklopu velike sovjetske mreže svemirske komunikacije, lokacija u Jevpatoriji je bila poznata kao NIP-16. Osmišljena je za komunikaciju sa sondama koje su tokom 60-ih i 70-ih prošlog vijeka letjele prema Marsu i Mesecu, ali zahvaljujući nedavnim nadogradnjama, pomoću njih može takođe da se komunicira sa modernim Lotos-S špijunskim satelitima i GLONASS navigacionim satelitima. Ovo poslednje je odgovor Rusije na američke GPS satelite.

 Zato je ruska vlada preuzela kontrolu nad NIP-16 i stotinama zaposlenih kada su njene snage okupirale Krim 2014. I vjerovatno je to razlog zašto su ukrajinske snage, najmanje dva puta od decembra prošle godine, raketirale ovu svemirsku bazu neprocjenjive vrijednosti.

Ukrajinska vojska je u nedelju ispalila najmanje četiri precizne rakete ATACMS na NIP-16. Požari su divljali na lokaciji tokom noći, a satelitski snimci od ponedeljka prikazuju tragove eksplozije na tlu u toj bazi.

Naučnici bi se sigurno zgrozili zbog bilo kakvog oštećenja NIP-16 zbog instrumenata koje je teško zamijeniti. Hiljade sovjetskih pomorskih regruta izgradile su svemirski kompleks u vreme kada su vlade ulagale ogromne resurse u istraživanje svemira.

Forbs navodi da je NIP-16 takođe legitimna vojna meta. Njenih originalnih osam radio predajnika i dva radio prijemnika mogu biti privremeno neispravni, ali drugi predajnici i prijemnici mogu slati signale i primati ih sa satelita za nadzor, komunikaciju i navigaciju, uključujući svemirsku letelicu Liana i GLONASS.

GLONASS sateliti pomažu u navođenju najmoćnije ruske vazdušne artiljerije: njenih kliznih bombi KAB. Kao dio obavještajnog sistema Liana, sateliti Lotos-S detektuju elektromagnetno zračenje vojnih meta kao što su brodovi na moru, i tačno određuju njihove lokacije. Moguće je da su sateliti Liana prisluškivali signale ukrajinskih eksplozivnih čamaca dronova, koji su uništili rusku mornaricu iz zapadnog Crnog mora.

NIP-16 je teška meta. Njene radio antene, generatori i kontrolni uređaji su raspoređeni u dva velika kampusa. Najistaknutiji hardver je čvrsto izgrađen. Ruski istoričar Anatolij Zak kaže kako su graditelji NIP-16 za izgradnju koristili djelove starih železničkih mostova, oklope povučenih podmornica i rotirajuće mehanizme iz povučenog ratnog broda.

Forbs navodi da bi Ukrajinci trebalo da izvedu još mnogo napada kako bi naneli ozbiljnu štetu bazi, a kamoli da je uništili. Uništavanje ovog istema neće eliminisati sposobnost Rusa da komuniciraju sa svojim satelitima, već će je samo ograničiti. Rusi imaju i druge svemirske baze, a nijedna od njih nije toliko blizu frontu u Ukrajini.

Forbs navodi da bi Ukrajinci trebalo da izvedu još mnogo napada kako bi naneli ozbiljnu štetu bazi, a kamoli da je uništili. Uništavanje ovog istema neće eliminisati sposobnost Rusa da komuniciraju sa svojim satelitima, već će je samo ograničiti. Rusi imaju i druge svemirske baze, a nijedna od njih nije toliko blizu frontu u Ukrajini.