Svijet

"OZBILJNO SHVATITI SCENARIO 3. SVJETSKOG RATA" Upozorenje šefa turske diplomatije nakon posjete Moskvi

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Kremlj dobio PORUKU ERDOGANA

Izvor: Profimedia

Hakan Fidan, ministar spoljnih poslova Turske, upozorio je da postoji rizik od izbijanja trećeg svjetskog rata zbog eskalacije aktuelnih regionalnih kriza i pretnje nuklearnim sukobom.

Dejli sabah prenosi da je Fidan u sinoćnjem video obraćanju medijima naglasio da je diplomatski prioritet Turske obezbeđivanje regionalnog i globalnog mira.

Mislim da svet treba da taj scenario, tu prijetnju, shvati ozbiljno - kazao je Fidan, odgovarajući na pitanje da li svijet treba da očekuje izbijanje većeg rata u trenutku kada već ratuju Rusija i Ukrajina i Izrael vrši napade u Pojasu Gaze i Libanu.

Fidan je rekao da Ankara vodi razgovore sa svim činiocima u vezi sa rusko-ukrajinskim ratom, pored toga što razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dejli Sabah navodi da je Fidan nedavno posetio Moskvu gde je održao sastanke sa više ruskih zvaničnika.

On je naveo da je tamo bio u prilici da detaljno iznese poruke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoğana ruskom kolegi Putinu, sa kojim bi šef turske države uskoro mogao da se sastane u Kazahstanu.

Hakan je dodao da je Putin, dva dana nakon njegovog boravka u Moskvi i sastanka sa ruskim zvaničnicima, iznio listu koraka koji su po mišljenju Moskve neophodni da bi se okončao rat u Ukrajini.

Vodeći turski diplomata je takođe upozorio na to da je administracija kiparskih Grka, pri čemu je Fidan mislio na međunarodno priznate kiparske vlasti, dozvolila Izraelu da južni deo ovog mediteranskog ostrva pretvori u "operativnu bazu".

Regionalni činioci moraju da vide militarizaciju ostrva i spriječe je - ocenio je Fidan.