Svijet

NOVI UŽAS NA JUGU LIBANA: Izrael MONSTRUOZNIM ORUŽJEM napao položaje Hezbolaha! JEDINICE SPREMNE DA PREĐU GRANICU?!

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Situacija na granici Izraela i Libana približava se tački ključanja!

Izvor: Printscreen

Izraelska vojska bacila je u subotu zabranjene fosforne bombe na položaje Hezbolaha na jugu Libana dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodi da se kopnena ofanziva protiv Hamasa privodi kraju i da će trupe biti poslate na sjever zemlje.

Intenzivna faza borbi protiv Hamasa biće završena uskoro. To ne znači da će se rat uskoro završiti nego da će intenzivna faza uskoro završiti - rekao je Netanjahu za Kanal 14 i naglasio da Izrael može da prihvati sporazum samo po svojim uslovima.

Hezbalah je u međuvremenu objavio novi prijeteći snimak na kome se najprije vidi Tel Aviv iz vazduha dok se na kraju grad nalazi u ruševinama.


Profesor Ašer Kaufman upozorava da su izraelske snage sada više usredsređene na borbu protiv Hezbolaha nego na sukob sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Jedinice Hezbolaha mogle bi da pokušaju da pređu granicu kako bi zauzele izraelsku teritoriju - navodi za The Sun stručnjak sa KROC instituta za međunarodne mirovne studije.

Kaufman navodi da se elitne izraelske snage godinama obučavaju za takav scenario i spremaju za odbranu.

IDF na sjeveru već godinama trenira za mogućnost da jedna jedinica Hezbolaha pređe granicu i zauzme naselja izraelske zajednice. Paradoksalno je što se to na kraju dogodilo na jugu - navodi profesor.

Izrael i Hamas skoro devet mjeseci vode krvavi rat i sada se strahuje da bi sukob sada mogao da eskalira u direktnu konfrontaciju na sjeveru sa Hezbolahom.

Smatra se da militantna grupa ima 30.000 do 50.000 boraca i između 120.000 i 200.000 projektila i dronova.