Svijet

VIŠE OD 20 HILJADA DJECE NESTALO U GAZI!

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

U Pojasu Gaze je, od početka rata, nestalo više od 20 hiljada palestinske djece, saopštila je humanitarna organizacija Spasimo djecu - Save the Children.

Izvor: Profimedia/AA/ABACA

Iz te organizacije su kazali da je gotovo nemoguće prikupiti i provjeriti informacije u trenutnim uslovima u Gazi, gdje Izrael nastavlja kopnene i vazdušne napade, prenosi Anadolija.

Kako se navodi, vjeruje se da je najmanje 17 hiljada djece razdvojeno i bez pratnje, oko četiri hiljade djece vjerovatno je nestalo ispod ruševina, dok je nepoznati broj u masovnim grobnicama.

Iz organizacije Spasimo djecu su rekli da su “drugi nasilno nestali, uključujući nepoznati broj pritvorenih i prisilno prebačenih iz Gaze, a njihovo boravište nije poznato njihovim porodicama, uz izvještaje o zlostavljanju i mučenju”.

Regionalni direktor organizacije za Bliski istok Džeremi Stoner kazao je da porodice muči neizvjesnost jer ne znaju gdje se nalaze njihovi najmiliji.

"Nijedan roditelj ne bi trebalo da kopa po ruševinama ili masovnim grobnicama kako bi pokušao pronaći tijelo svog djeteta. Nijedno dijete ne smije biti samo, nezaštićeno u ratnoj zoni, pritvoreno ili držano kao talac", rekao je on.

Prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti, u Pojasu Gaze je, od početka sukoba, ubijeno više od 37,5 hiljada Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 86 hiljada je ranjeno.

Rat u toj palestinskoj enklavi počeo je nakon napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra.