Svijet

SVEŠTENIKU PREREZALI GRKLJAN! 19 mrtvih u terorističkom napadu u Rusiji, tvrde da je Ukrajina umiješana!

Autor Nevena Davidović

U terorističkom napadu u Rusiji poginulo je 19 osoba.

Izvor: Twitter/@totalitarizm14/Screenshot

U napadima na policijske stanice, crkve i sinagogu u ruskoj republici Dagestan poginulo je 19 ljudi. Ubijeno je i 5 napadača. Najmanje 16 osoba je hospitalizovano, prenosi BBC. U Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu na jugu Rusije koji se graniči sa Čečenijom, proglašena je trodnevna žalost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u napadu stradao i pravoslavni sveštenik, a zapaljeni su sinagoga i pravoslavna crkva. Agencije javljaju da su ulične borbe izbile u Mahačkali, administrativnom centru Dagestana.

Predsjednik Javne komisije Dagestana Šamil Kadulev rekao je da je otac Nikolaj ubijen: "Presjekli su mu grkljan. Imao je 66 godina i bio je veoma bolestan", rekao je Kadulev.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vide se ljudi u tamnoj odjeći kako pucaju na policijska vozila. Iako napadači nisu zvanično identifikovani, ruski mediji navode da su među njima i dva sina načelnika Sergokalinskog okruga  - Osman i Adil. Omara je privela policija.

Međutim, šef republike Sergej Melikov je u Telegramu implicirao da je Kijev umiješan u napad i da je Dagestan sada direktno umiješan u rat sa Ukrajinom.

"Znamo ko stoji iza organizacije terorističkih napada i šta je bio njihov cilj", rekao je on.

Slične tvrdnje izneo je i šef komiteta ruske Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki, rekavši da jučerašnji napad u Dagestanu i raketni napad u Sevastopolju "nisu mogli biti slučajnost".

"Ovi tragični događaji, siguran sam, orkestrirani su iz inostranstva i imaju za cilj da posiju paniku i podijele ruski narod", rekao je Slucki.