Svijet

NETANJAHU PRISTAJE SAMO NA DJELIMIČAN PREKID VATRE

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kazao je da će pristati samo na djelimičan sporazum o prekidu vatre radi vraćanja nekih od talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Benjamin Netanjahu
Izvor: Youtube/ IsraeliPM

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Netanjahu je rekao da je Izrael posvećen nastavku rata nakon pauze, kako bi dovršili cilj eliminacije Hamasa.

Netanjahu je, u intervjuu na izraelskom Kanalu 14, rekao da će pristati "samo na djelimični sporazum o prekidu vatre koji ne bi okončao rat".

On je naglasio da je spreman da sklopi djelimičan dogovor, radi vraćanja nekih od 120 talaca koji se još drže u Pojasu Gaze.

"Ali mi smo posvećeni nastavku rata nakon pauze, kako bismo dovršili cilj eliminacije Hamasa. Nisam spreman da odustanem od toga", rekao je Netanjahu.

On je na taj način izazvao negodovanje kod porodica talaca koje drži Hamas, ali i sumnje u uspjeh mirovnog predloga za kraj rata u Gazi, koji su podržale Sjedinjene Američke Države.

Izjava Netanjahua ne odstupa dramatično od onoga što je ranije govorio o uslovima za sporazum, ali dolaze u osjetljivom trenutku, jer se čini da se Izrael i Hamas sve više udaljavaju oko najnovijeg predloga o prekidu vatre i mogli bi da predstavljaju još jedan neuspjeh za posrednike koji pokušavaju da okončaju rat.

Netanjahuove izjave u oštroj su suprotnosti sa obrisima sporazuma koje je krajem prošlog mjeseca detaljno izložio američki predsjednik Džo Bajden, koji je plan predstavio kao izraelski i koji neki u Izraelu nazivaju "Netanjahuovim sporazumom".

Njegove primjedbe mogle bi dodatno da zaoštre veze Izraela sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su pokrenule veliki diplomatski pritisak za najnoviji predlog o prekidu vatre.

Plan u tri faze bi trebalo da dovede do oslobađanja preostalih talaca u zamjenu za stotine Palestinaca koji su u zatvorima u Izraelu.

Hamas odbija da oslobodi preostale taoce, osim ako ne dođe do trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze.