Svijet

"GVOZDENA KUPOLA" NEĆE IZDRŽATI: Amerika upozorila Izrael da Hezbolah ima ogroman arsenal raketa

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi u slučaju totalnog rata između Izraela i Hezbolaha ova libanska ekstremistička organizacija, koja ima podršku Irana, mogla da preoptereti izraelsku protivvazdušnu odbranu (PVO) na sjeveru zemlje.

Izvor: Kurir / Youtube/Sky News, Printscreen/X

CNN prenosi da je troje zvaničnika kazalo da bi takva sudbina mogla da zadesi i dosta hvaljeni PVO sistem "Gvozdena kupola"

Navodi se da su ovi neimenovani zvaničnici kazali američkoj televiziji da su ova strahovanja zvaničnom Vašingtonu predočena i iz samog Izraela.

Strahuje se da bi "Gvozdena kupola" mogla da bude ranjiva ukoliko je Hezbolah napadne ogromnim arsenalom raketa i dronova koje posjeduje.

Navodi se da je zabrinutost u vezi sa tim da li bi ovaj PVO sistem izdržao takav napad samo povećala nakon sve češćih nagovještaja iz Izraela iznetih američkim zvaničnicima da se ta zemlja sprema za kopneni i vazdušni upad u Liban.

Izraelski zvaničnici su poručili SAD da planiraju da prebace resurse iz južnog dela Pojasa Gaze na sjever Izraela u okviru priprema za moguću ofanzivu protiv Hezbolaha.

Naša procjena je da bi barem neke od baterija "Gvozdene kupole" bile preopterećene - kazao je za CNN visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džo Bajdena.