Svijet

ALARM NA ZAPADU! Kina bi mogla da zauzme Tajvan bez ispaljenog metka, Amerika strahuje od taktike "sive zone"

Autor Nevena Davidović

Američki stručnjaci upozoravaju da bi Kina mogla da zauzme Tajvan bez ispaljenog metka.

Izvor: Meng Yongmin / Avalon / Profimedia

Kineski "karantin" Tajvana uključivao bi presretanje brodova i aviona i inspekciju tereta kako bi se spriječilo da oružje i druga "nepoželjna" roba uđu na Tajvan. Ova taktika se još naziva i taktika "sive zone". Kina bi svojim potezima mogla da navede Tajvan da se raspadne i preda vlastima Pekinga bez ijednog pucanja, objavio je CNN u svojoj analizi prema izvještaju Instituta za strateške i međunarodne studije (CSIS). Kako bi stekla kontrolu nad ostrvom koje mu se godinama odupire, Kina ima dvije opcije: pravu invaziju ili vojnu blokadu, navodi se.

U ovom drugom scenariju, Kina ne bi direktno napala Tajvan, već bi koristila svoju obalsku stražu i civilne agencije da sprovedu bezbjednosne provjere svih brodova i aviona koji ulaze u teritorijalne vode i vazdušni prostor Tajvana. 

Ova strategija bi omogućila Pekingu da potvrdi svoju kontrolu nad Tajvanom bez formalne objave rata. Prema analitičarima, takav potez bi mogao imati značajan psihološki uticaj na međunarodne kompanije, koje bi mogle odlučiti da izbjegnu poslovanje sa Tajvanom zbog straha od kineskih sankcija ili presretanja. Osim toga, kineska obalska straža, koja je opremljena bivšim pomorskim brodovima, bila bi ključno oruđe u sprovođenju ovog karantina, ističu stručnjaci.

"Kina je posljednjih godina značajno pojačala pritisak na Tajvan, podgrijevajući strahove da bi tenzije mogle da prerastu u otvoreni sukob. Mnogo pažnje je posvećeno prijetnji od invazije, ali Peking ima druge opcije osim invazije da prinudi, kazni ili pripoji Tajvan, navodi se u izvještaju CSIS-a. Niti riječi kineskih lidera, poput onih kineskog ministra odbrane Dong Juna na samitu u Singapuru, ne ukazuju na to da je Kina odustala od svojih namjera.

Izvor: YouTube/ABCNEWS/Printscreen

"Preduzećemo odlučne korake da obuzdamo nezavisnost Tajvana i postaraćemo se da takva zavjera nikada ne uspije", rekao je on, kritikujući "spoljne sile koje ih ometaju".

Kineska taktika sive zone takođe je jasno demonstrirana ove nedjelje kada su se brodovi kineske obalske straže sukobili sa brodovima filipinske mornarice u Južnom kineskom moru. 

Jedna od ključnih tačaka diskusije je kako bi SAD i njihovi saveznici odgovorili na takav potez Kine. Većina stručnjaka je skeptična u pogledu mogućnosti direktne američke vojne intervencije. Umjesto toga, SAD bi se mogle suočiti sa logističkim i političkim izazovima u pokušaju da odgovore na kineski karantin bez eskalacije u punopravni sukob.

Ovakva situacija postavila bi složene dileme za Vašington i njegove saveznike, jer bi bilo teško balansirati između potrebe za podrškom Tajvanu i rizika od direktnog sukoba s Kinom. Analitičari takođe upozoravaju da bi bilo kakav pokušaj kontrablokade protiv Kine mogao dovesti do dodatne eskalacije ili čak ekonomskih posljedica za zemlje koje bi se odlučile na takav korak​.