Svijet

TADŽIKISTAN ZABRANIO "STRANU" ODJEĆU: Nisu pošteđene ni dječije pjesme

Autor Vesna Kerkez

Za nepoštovanje ovog zakona predviđena je novčana kazna, ali još uvijek nije precizirano koje vrste odjeće se smatra "stranom nacionalnoj kulturi" i zabranjena je za prodaju i nošenje

Izvor: YouTube/screenshot

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon potpisao je zakon "O proslavama i ceremonijama" kojim se zabranjuje nošenje odjeće koja nije u duhu kulture Tadžikistana, prenosi RTS.

Nakon što je Senat zemlje usvojio amandmane na zakon "O proslavama i ceremonijama" kojima se zabranjuje nošenje odjeće koja je "strana" kulturi Tadžikistana, predsjednik ga je potpisao.

Osim toga, zakon o proslavama i ceremonijama sada predviđa zabranu "idgardaka", vrste pjesama za djecu na praznike Ramazana i Kurban bajrama.

Nacrt ovog zakona predsjednik Tadžikistana podnio je parlamentu, poslanici donjeg doma su ga usvojili, a senatori su ga odobrili 19. juna.

Za nepoštovanje ovog zakona predviđena je novčana kazna, ali još uvijek nije precizirano koje vrste odjeće se smatra "stranom nacionalnoj kulturi" i zabranjena je za prodaju i nošenje.