Svijet

PLANETA STRAHUJE OD NAREDNOG POTEZA PUTINA! SvJetske sile su u pripravnosti, plaše se jednog scenarija

Autor Aleksandar Blagić

Ruska Federacija i Sjeverna Koreja potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu koji izuzetno brine zapadne sile.

Izvor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu koji će zamijeniti sporazume iz 1961. i 2000. godine. Razgovor dvojice lidera, Vladimira Putina i Kim Džong Una, trajao je oko dva sata nakon čega se ruski predsjednik spremao za put u Vijetnam, prenosi "Jutarnji list".

I jednoj i drugoj zemlji je zajedničko to da su pod sankcijama zapadnih zemalja kao i to što obje posjeduju nuklearno naoružanje. Poseta ruskog predsjednika pojačala je strah zapadnih zemalja od nuklearne opasnosti, a Putin je poslednji put posjetio ovu državu 2000. godinu kada je Rusija bila članica G8.

Kina je "tampon zona"

Najpouzdaniji donator i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje je Narodna Republika Kina. Sjeverna Koreja ima oko 90 odsto spoljnotrgovinske razmjene sa Kinom koja joj obezbjeđuje "tampon zonu" prema američkim snagama u Južnoj Koreji.

Tokom posjete Sjevernoj Koreji, Putin se zahvalio Kim Džong Unu zbog podrške u vezi takozvane "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Stručnjaci smatraju da Kim Džong Un traži od Putina zauzvrat podršku za svoj program razvoja nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja planira razvoj svemirskog programa

Glavno je pitanje do koje je mjere Rusija spremna da ide u podršci sjevernokorejskom nuklearnom programu. Sjeverna Koreja je od ranije Rusiji poslala znatne količine granata za artiljerijsko oružje iz sovjetske ere, a Putin je signalizirao spremnost da pomogne Sjevernoj Koreji u razvoju njenog svemirskog i satelitskog programa tokom sastanka s Kimom u septembru u Vladivostoku koji se, prikladno, održao u postrojenju za lansiranje raketa.