Svijet

PUTIN JAČA VEZE U AZIJI: Nakon Sjeverne Koreje posjetio Vijetnam i potpisao sporazume

Autor Vasilisa Grgurevic Izvor Kurir

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas niz sporazuma sa svojim vijetnamskim kolegom To Lamom, tokom državne posjete toj zemlji gdje je doputovao posle posjete Severnoj Koreji.

Izvor: AP

Posjeta se odvija u vrijeme kada Moskva nastoji da pojača svoje veze u Aziji i probije rastuću međunarodnu izolaciju zbog njenog vojnog djelovanja u Ukrajini, piše agencija AP.

Rusija i Vijetnam potpisali su sporazume o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije, istraživanja nafte i gasa i zdravstva. Takođe su se složili da rade na mapi puta za nuklearni naučni i tehnološki centar u Vijetnamu.

Posle razgovora Putin je rekao da dvije zemlje dijele interes za "razvoj pouzdane bezbjednosne arhitekture" u regionu Azije i Pacifika zasnovane na neupotrebi sile i mirnom rješenju sporova gdje nema prostora za "zatvorene vojno-političke blokove".

Novi vijetnamski predsjednik To Lam čestitao je Putinu na reizboru i hvalio rusku "domaću političku stabilnost".

Putin je stigao u Hanoj rano jutros iz Sjeverne Koreje gdje su on i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un potpisali sporazum prema kome obećavaju uzajamnu pomoć u slučaju rata.

Putin je danas popodne po lokalnom vremenu otišao predsjedničku palatu Vijetnama gdje se sastao sa Lamom.

On će se sastati i sa premijerom Vijetnama Fam Minh Činom kasnije danas, kao i sa generalnim sekretarom Komunističke partije Ngujen Fu Trongom, najmoćnijim vijetnamskim političarem, te sa šefom parlamenta Tran Than Manom.

Rusija želi da zadrži "blisku i efikasnu saradnju" u oblasti energije, industrije, tehnologije, obrazovanja, bezbednosti i trgovine, rekao je ruski ambasador u Vijetnamu Genadi Bezdetko juče, prenijeli su zvanični vijetnamski mediji.

Putinove nedavne posjete Kini i sada Severnoj Koreji i Vijetnamu su nastojanja da "probije međunarodnu izolaciju", rekao je Ngujen Kak Giang, analitičar u institutu u Singapuru.