Svijet

KINA I RUSIJA SKLOPILE VOJNI PAKT! Potpisan sporazum u slučaju eskalacije sukoba: "Ovo je simbol zajedništva"

Autor Aleksandra Virijević

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Sjevernu Koreju posle 24 godine i sklopio revolucionarni sporazum sa tom zemljom.

Izvor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas sporazum sa severnokorejskim diktatorom Kim Džong Unom koji podrazumjeva obećanje zajedničke odbrane, što je jedan od najznačajnijih poteza Rusije u Aziji posljednjih godina. Vladimir Putin izjavio je da su Rusija i Sjeverna Koreja podigle međudržavne odnose na "novi nivo", obećavajući da će pomoći jedna drugoj ako bilo koja od nacija bude napadnuta u novom partnerstvu najavljenom tokom posjeta ruskog predsjednika toj zemlji.

Zajednička odbrana

Putin je doputovao u posjetu sjevernokorejskom diktatoru Kim Džong Unu, a to mu je ujedno i prvi državna posjeta nakon 24 godine. Njih dvojica su potom potpisali novo strateško partnerstvo.

"Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas uključuje, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma”, rekao je Putin nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, sporazum obuhvata "političku, trgovinsku, investicionu, kulturnu sferu, kao i sigurnosnu sferu", nazivajući pakt "zaista revolucionarnim dokumentom koji simbolizuje zajedništvo", prenosi CNN. Putin je rekao da su zajedničke vježbe u kojima učestvuju Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan bile "neprijateljske" prema Sjevernoj Koreji, opisujući američku politiku kao "konfrontacijsku". Kim je u međuvremenu nazvao novi savez "prelomnim trenutkom u razvoju bilateralnih odnosa".

Ali dogovor između dvojice autokrata takođe je pokrenuo mnoga pitanja, uključujući i to hoće li se rusko nuklearno odvraćanje sada proširiti na Sjevernu Koreju i obrnuto ili će dvije nacije sada da održavaju zajedničke vojne vježbe.

Kim Džong Un podržao Putinovu agresiju na Ukrajinu

Kim je izrazio svoju "punu podršku i solidarnost s borbama ruske vlade, vojske i naroda", ukazujući posebno na rat Moskve u Ukrajini "za zaštitu vlastitog suvereniteta, sigurnosti i teritorijalne stabilnosti".

"Sjeverna Koreja izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju posebne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, sigurnosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", rekao je Kim između ostalog Putinu i dodao:

"Situacije su i dalje komplikovane i stalno se mijenjaju, ali željeo bih da iskoristim ovu priliku i da ponovim da ćemo da nastavimo sa jačanjem i učestvovanjem u strateškoj komunikaciji sa ruskim vođstvom".

Kako piše Rojters, Putin je pozdravio veze zemalja koje se temelje na "jednakosti i uzajamnom poštovanju" i rekao da će očekivani novi bilateralni sporazum "da čini temelj odnosa između dvjeju država u narednim godinama". Takođe, on je dodao kako se nada da će Kim uskoro posjetiti i Moskvu. Rekao je da su zapadne isporuke naprednog oružja dugog dometa, uključujući lovce F-16 Ukrajini za napade na Rusiju prekršile glavne sporazume.

"U vezi s tim, Rusija ne isključuje daljnji razvoj vojno-tehničke saradnje sa Sjevernom Korejom", rekao je Putin.