Svijet

PUTIN U SJEVERNOJ KOREJI JE OPASNOST ZA AMERIKU I EVROPU! "Najveća prijetnja još od Korejskog rata"

Autor Aleksandar Blagić

Sjedinjene Američke Države nisu blagonaklone ka posjeti Vladimira Putina Severnoj Koreji.

Izvor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je danas u Severnu Koreju u posetu njenom lideru Kim Džong Unu. Ovo je prva posjeta ruskog predsednika posle čak 24 godine, a Sjedinjene Američke Države nisu nimalo blagonaklone prema ovom susretu.

Ruski državni mediji objavili su da je avion u kojem je bio ruski predsjednik sletio u Pjongjang oko 2.45 po lokalnom vremenu nakon kraćeg zaustavljanja na ruskom Dalekom istoku. Putin je rekao da će odnose sa Severnom Korejom podići na viši nivo i obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, javila je severnokorejska državna agencija "KCNA" uoči njegove posjete.

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu “Rodong Sinmun”, listu vladajuće Radničke partije, Putin je istakao da su dvije zemlje tokom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo zasnovano na jednakosti, međusobnom poštovanju i povjerenju. Putin je zahvalio Sjevernoj Koreji na podršci ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dvje godine, i obećao podršku naporima Pjongjanga da odbrani svoje interese uprkos, kako je napisao, “pritiscima, ucenama i vojnim prijetnjama SAD”.

Putin je uoči posjete najavio da želi da potpiše “sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu” sa Sjevernom Korejom. Njegov savjetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov rekao je da će sporazum uključivati bezbjednosna pitanja. Ušakov je rekao da sporazum neće biti uperen ni protiv jedne zemlje, ali da će biti “nacrt buduće saradnje”.

"Posjeta će obuhvatiti privatne razgovore dvojice lidera, gala koncert, državni prijem, počasnu gardu, potpisivanje dokumenata i izjave za medije", rekao je Ušakov.

U delegaciji su ruski ministar odbrane Andrej Belusov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministri prirodnih resursa, zdravlja i saobraćaja, kao i čelnici Ruske kosmičke agencije i železnice, kao i šef energetike, zamenik premijera Aleksandar Novak. Satelitski snimci su pokazali da bi Sjeverna Koreja mogla da organizuje i vojnu paradu u Pjongjangu.

“Putin će tražiti oružje”

Putin je ugostio sjevernokorejskog lidera prije devet mjeseci na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve zvanične sporazume. Bijela kuća je u ponedeljak izrazila zabrinutost zbog jačanja odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje. Stejt department je saopštio da je “prilično izvesno” da će Putin zatražiti oružje za rat u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang negiraju transfer oružja, ali su obećali da će ojačati vojne veze. Moguće da će održati zajedničke vježbe.

"Sastanak predstavlja najveću prijetnju nacionalnoj bezbjednosti SAD od Korejskog rata. Ovaj odnos, duboko ukorenjen u istoriji i pojačan ratom u Ukrajini, podriva bezbjednost Evrope, Azije i američke domovine", rekao je Viktor Ča, bivši zvaničnik američke nacionalne bezbjednosti, koji sada radi za Centar za strateške i međunarodne studije.

Savjet bezbjednosti je podeljen oko toga kako da se postavi pod ovim režimom. Rusija i Kina smatraju da jačanje sankcija neće pomoći i da zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje samo provociraju Pjongjang. Prije dve godine uložili su veto na američku inicijativu za uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji zbog lansiranja balističkih projektila. Posle Sjeverne Koreje, Putin će u srijedu i četvrtak posjetiti Vijetnam.