Svijet

ATENTAT U KIJEVU: Upucan poznati disident, malo prije napada žestoko izvrijeđao predsjednika, a onda DOBIO METAK u glavu

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Poznati kazahstanski opozicionar Aidos Sadikov bori se za život nakon što je u utorak upucan u Kijevu!

Izvor: Kurir/ Facebook printscreen

Ukrajinski portal Strana navodi da je atentator sa leđa prišao Sadikovu, koji je u društvu supruge išao ka automobilu, a onda mu ispalio hitac u glavu iz pištolja sa prigušivačem. Natalija Sadikova nije povrijeđena.

Na mjesto atentata došao je i zamjenik načelnika ukrajinske policije Andrej Nebitov.

Sadikov inače živi od 2014. godine u Ukrajini gdje je dobio status izbjeglice.

Opozicionar je inače na svom kanalu na Jutjubu redovno objavljivao video zapise u kojima kritikuje kazahstanske vlasti. Podržao je i proteste koji su zahvatili Kazahstan 2022. godine kad su trupe ODKB morale da intervenišu da smire nemire. Vlasti su ga oktobra 2023. godine stavile na potjernicu u Kazahstanu.

Sadikov je poslednji video objavio nekoliko sati prije atentata i u njemu kazahstanskog lidera Kasima Žomarta Tokajeva naziva ruskom marionetom.

Jutros smo objavili video da je Tokajev Putinova marioneta i odmah se dogodio pokušaj ubistva - rekla je njegova Natalija za Stranu i dodala da je Sadikov stalno dobijao prijetnje.

Ukrajinska Služba državne bezbjednosti, podsjetimo, nedavno je saopštila da je uhvatila ruske agente unutar garde koji su planirali da kidnapuju i ubiju predsjednika Volodimira Zelenskog i druge visoke vladine zvaničnike.