Svijet

"NEĆEMO DA ZAGRIZEMO MAMAC" Isplivali detalji razgovora Đinpinga sa svjetskim liderom KINESKI LIDER PROZREO NAMJERE SAD!

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Kineski predsjednik Si Đinping navodno je rekao predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da Vašington pokušava da isprovocira Peking da napadne Tajvan!

Izvor: Kurir / Noel CELIS / AFP / Profimedia

Kineski lider, kako navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore upućene u razgovore koji su vođeni u aprilu 2023. godine, upozorio je zvaničnike u svojoj zemlji na namjere SAD. Si je takođe rekao da SAD pokušavaju da prevare Kinu da izvrši invaziju na Tajvan, ali da on neće zagristi mamac.

Sijeva primjedba Fon der Lajen je prvi poznati slučaj da je kineski predsjednik govorio o Tajvanu nekom stranom lideru. Si je takođe rekao da bi sukob sa SAD uništio mnoga dostignuća Kine i potkopao njegov cilj da postigne "veliko podmlađivanje" do 2049. godine.

Otkriće dolazi kad su tenzije porasle širom Tajvanskog moreuza.

Vašington ima obavezu da pomogne Tajvanu da obezbjedi sopstvenu odbranu prema zakonu o odnosima sa Tajvanom. Međutim, aktuelna administracija već dugo naglašava da ne podržava nezavisnost Tajvana i da se protivi jednostranim promjenama statusa kvo.

Kineska anksioznost zbog američkih namjera je porasla posljednjih godina kao i zabrinutost SAD u vezi sa agresivnim kineskim vojnim aktivnostima oko Tajvana.

Mnogi kineski akademici i penzionisani vojni oficiri tvrde da Vašington pokušava da isprovocira Peking obezbjeđivanjem oružja Tajvanu i guranjem drugih mjera da privuče Kinu u vojnu konfrontaciju.

Kina je nedavno, podsjetimo, nakon izvještaja SAD u kome se navodi mogućnost istovremenih ratova sa Moskvom i Pekingom upozorila Vašington da se ne igra sa vatrom.