Svijet

IZRAEL OBJAVIO DNEVNU PAUZU ZA ISPORUKU POMOĆI ZA GAZU

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Izraelska vojska saopštila je danas da će svakodnevno pauzirati borbe oko južne rute Gaze kako bi olakšala dostavu pomoći, nakon mjeseci upozorenja o gladi na opkoljenom palestinskom području.

Izvor: Kurir/ AP/Mohammad Zaatari

Najava lokalne, “taktičke pauze vojnih aktivnosti” u području Rafe došla je dan nakon što je osam izraelskih vojnika poginulo u eksploziji u blizini grada na krajnjem jugu, piše AFP.

Još tri vojnika poginula su na drugim područjima što je jedan od najvećih gubitaka za izraelsku vojsku u ratu protiv Hamasa.

Agencije Ujedinjenih nacija (UN) i humanitarna udruženja ponovo su oglasili uzbunu zbog strašne nestašice hrane i drugih osnovnih potrepština u Pojasu Gaze, pogoršane ograničenjima kopnenog pristupa i zatvaranjem ključnog prelaza Rafe s Egiptom otkako su ga izraelske snage zauzele početkom maja.

Izrael je dugo branio svoje napore da pusti pomoć u Gazu.

“Lokalna, taktička pauza vojnih aktivnosti u humanitarne svrhe održavaće se od osam do 19 sati svaki dan do daljega duž ceste koja vodi od prelaza Kerem Shalom do Put Salah al-Din, a zatim prema sjeveru”, stoji u vojnom saopštenju.

Karta koju je objavila vojska pokazala je deklarisanu humanitarnu rutu koja se proteže do Evropske bolnice Rafa, oko deset kilometara od Kerema Shaloma.

Dopisnici AFP-a u Gazi rekli su da nije bilo izvještaja o napadima, granatiranju ili borbama jutros, iako je vojska u saopštenju naglasila da “nema prekida neprijateljstava u južnom Pojasu Gaze”.

Odluka, za koju je vojska rekla da je već na snazi, dio je napora da se “poveća količina humanitarne pomoći koja ulazi u pojas Gaze” nakon razgovora s UN-om i drugim organizacijama.