Svijet

ODBAČEN PUTINOV "DIKTATORSKI MIR" Na samitu o Ukrajini saveznici Kijeva optužili Kremlj za spinovanje prekida vatre

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Lideri Italije i Njemačke oštro su odbacili uslove za prekid vatre u Ukrajini koje je iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, na početku samita koji je juče završen u Švajcarskoj, a na kojem se razgovaralo o kraju rata.

Izvor: Kurir/ Moncloa/ Zuma press/ Profimedia

Italijanska premijerka Đorđa Meloni nazvala je plan ruskog predsjednika „propagandom" kojom je predloženo da Ukrajina „treba da se povuče iz Ukrajine".

Njemački kancelar Olaf Šolc odbacio je predlog kao „diktatorski mir".

Putin je u petak rekao da bi pristao na prekid vatre ako Ukrajina povuče trupe iz četiri regiona koja je Rusija djelimično okupirala i tvrdi da ih je anektirala.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog rekao je za BBC da „neće biti kompromisa po pitanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Putin je predloge saopštio dan prije početka dvodnevnog Samita za mir u Ukrajini tokom kog će se diskutovati o osnovnim principima za prekid rata.

Više od 90 zemalja i svjetskih institucija prisustvuje događaju. To je najveći ovakav skup od početka invazije na Ukrajinu.

Ali Rusija nije pozvana, a Kina - ključni saveznik Kremlja - ne učestvuje, zbog čega su očekivanja da neće biti značajnog napretka u ovoj fazi.

Komentarišući Putinov predlog, Meloni je rekla: „Ne čini mi se pretjerano efektnim pregovarački predlog da se od Ukrajine traži da se povuče iz Ukrajine."

Britanski premijer Riši Sunak optužio je ruskog predsjednika da „spinuje lažni narativ da je spreman da pregovara".

Dodao je da su zemlje koje pomažu Rusiji u naoružanju „na pogrešnoj strani istorije".

Ukrajina već predstavlja ovaj skup kao uspješan, ukazujući na njegov globalni aspekt i broj zemalja koje učestvuju.

Zelenski je rekao da Ukrajina želi da „diplomatiji da priliku", i pokaže da „zajednički napori" mogu da zaustave ratove.

„Vjerujem da ćemo svjedočiti istoriji na ovom samitu. Da pravedan mir bude uspostavljen što je prije moguće", rekao je.

Njegov saradnik Jermak - uticajna politička ličnost u Ukrajini - nije pridao mnogo značaja odsustvu Kine, ali je naveo da se Rusiji može predstaviti zajednički plan za mirovne pregovore kada bude spreman.

„Mislimo da to može da se dogodi na drugom samitu, na nivou lidera", rekao je.

Putin je već odbacio bilo kakve mirovne procese po uslovima Ukrajine. Ruski predsjednik želi da se Ukrajina povuče iz četiri ukrajinska regiona koje je Rusija samo delimično okupirala i za koje tvrdi da ih je anektirala 2022. godine. Ukrajina i Zapad su tadašnji referendum odbacili kao lažni.

Ukrajina je odbacila Putinove uslove za prekid vatre kao „uvredljive za zdrav razum".