Svijet

IRAN I ŠVEDSKA RAZMIJENILI ZATVORENIKE

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Švedski diplomata Evropske unije i još jedan državljanin Švedske koji su bili pritvoreni u Iranu oslobođeni su u zamJenu za Iranca koji služi doživotnu kaznu zatvora u Švedskoj, saopštio je danas premijer Švedske Ulf Kristerson.

Izvor: Profimedia

"Juan Floderus, koji se nalazi u Iranu od aprila 2022. i suočio se sa smrtnom kaznom zbog optužbi za špijunažu, i Saed Azizi, koji je uhapšen u novembru 2023. godine, bili su na letu za Švedsku i konačno će se ponovo spojiti sa svojim rođacima", naveo je Kristerson u saopštenju.

Najava se, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, poklopila sa izjavom Irana da je Hamid Nuri, bivši iranski zatvorski službenik osuđen na doživotni zatvor u Švedskoj, oslobođen i da će se uskoro vratiti u Islamsku republiku.

Kristerson je rekao da je Iran učinio Floderusa i Azizija "pijunima u ciničnoj pregovaračkoj igri", sa ciljem da iranski državljanin Hamid Nuri bude pušten iz zatvora u Švedskoj.

"Kao premijer, imam posebnu odgovornost za bezbednost švedskih građana. Vlada je stoga intenzivno radila na tom pitanju, zajedno sa švedskom bezbjednosnom službom, koja je pregovarala sa Iranom", kazao je Kristerson.

Švedski premijer je dodao da je sve vrijeme bilo jasno da će operacija zahtjevati neke teške odluke.

"Sada smo donijeli te odluke", rekao je Kristerson.

Nuri, 62-godišnji iranski bivši zatvorski službenik, služi doživotnu kaznu u Švedskoj zbog svoje uloge u masovnim pogubljenjima u Iranu 1988. godine.