Svijet

DRON RAZNIO Su-25 U PARAMPARČAD: Vazdušna baza ponovo na meti, dragocjeni avion pogođen na pisti, novi TEŽAK UDARAC

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo ostalo je bez još jednog dragocjenog lovačkog aviona Su-25!

Izvor: Printscreen / Twitter

Vazdušna baza Dolginčevo kod Krivog Roga našla se na meti jednog od najboljih ruskih dronova. Na snimku se vidi kako se Lancet zabija u Su-25 i raznosi ga na komade.

Otkako je na frontu u avgustu pojavila nova verzija drona Z-53, dronovi napadaju Dolginčevo svakih nekoliko nedjelja, ciljajući sve ratne avione parkirane na otvorenim pistama baze. Lanceti su prema navodima Forbsa za svega nekoliko mjeseci pogodili najmanje četiri mlazna aviona - dva MiG-29 i dva Su-25. Prva dva napada prošle jeseni iznenadila su ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i raznijela par MiG-ova. Napad u novembru očigledno je pogodio neupotrebljiv Suhoj koji je služio kao mamac.

Ukrajina ima inače veliki problem s PVO sistemima.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da protivazdušna odbrana predstavlja "najveći deficit" njegove zemlje. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo inače ima oko 20 velikih vazduhoplovnih baza, desetine manjih aerodroma, a avijacija koristi i auto-puteve širom zemlje.


Ukrajinske lovačke eskadrile pri tome često djeluju nepredvidljivo kako bi Rusima otežali posao.

Piloti gotovo nikada ne polijeću i slijeću na istoj pisti - rekao je komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi Džejms Heker.

Međutim, ukrajinska vojska neće ostati bez Su-25 ovog leta, pa čak ni ove godine. Ratno vazduhoplovstvo krenulo je u rat sa oko 30 potpuno operativnih Su-25 plus još 13 koji su bili na remontu. Sjeverna Makedonija donirala je četiri Su-25 koje su imali kao višak i ukrajinski tehničari su obnovili i popravili neke od otprilike 30 starijih Suhoja koji su bili u skladištu od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajinci su do sada navodno izgubili 18 Su-25 u borbi - uključujući i avion koji je pogođen u Dolginčevu. Moguće je da 299. taktička eskadrila, jedina ukrajinska jedinica Su-25, zapravo ima više aktivnih aviona sada nego kad je Rusija krenula u rat protiv Ukrajine prije 28 mjeseci.

Ukrajina je izvela, podsjetimo, masovni napad na vojni aerodrom Morozovsk u ruskoj Rostovskoj oblasti gađajući vojne letjelice i skladišta za klizne bombe!