Svijet

UKRAJINCI UNIŠTILI MOĆNO RUSKO ORUŽJE! Ovo može biti prekretnica rata u Ukrajini! (VIDEO)

Autor Miloš Škrbić

Ukrajinci su dronom raznijeli jedno od najskupljih ruskih vojnih vozila

Izvor: X/@DefenceU/Printscreen

Za razliku od mnogih zapadnih vojski, ruska vojska ne može uvijek da računa na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima. Tako se Rusi uglavnom oslanjaju na alternativu satelitskom radiju - zemaljski radio koji odbija signale od troposfere, sloja atmosfere ispunjenog parom s prosječnom nadmorskom visinom od oko 15 kilometara.

Ruska mreža troposferskih radija zavisi o posebnim relejnim vozilima koja, postavljena desetinama ili stotinama kilometara jedna od druge između prve crte i raznih vojnih štabova, primaju i ponovno odašilju slabe signale koji zrače iz troposfere.

Ova radio-relejna vozila su skup i dragocen resurs. U četvrtak je ukrajinska komanda za specijalne operacije uništila eksplozivnom bespilotnom letjelicom jedno od najnovijih relejnih vozila ruske vojske R-416GM i potom taj poduhvat objavilo na društvenim mrežama, prenosi Forbes.

“Prvi put u istoriji ovog rata, ukrajinski specijalni operateri uništili su R-416GM, modernu rusku mobilnu komunikacijsku stanicu”, oduševljeno su poručili iz ukrajinskog ministarstva obrane.

Povezivanje jednog R-416GM, od mnogih sličnih vozila koje su Rusi postavili duž cijele crte fronta, neće značajno poremetiti ruske komunikacije. Ali, ako Ukrajinci uspiju da pronađu i uništite više radio-relejnih vozila - starije R-142 i nove R-419L1 uz R-416GM - mogli bi da počnu sa zbunjivanjem ​​djela ruskih borbenih jedinica odsjecajući ih od vrha komande.