Svijet

AMERIČKA NUKLEARNA PODMORNICA STIGLA NA KUBU! Ruska flotila usidrena u Havani

Izvor Kurir

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo na Kubi, u znak demonstracije sile dok se flota ruskih ratnih brodova okuplja na planiranim vojnim vježbama na Karibima.

Izvor: AP/ARIAL LEY

Južna komanda SAD saopštila je da je USS Helena, podmornica na nuklearni pogon, uplovila u vode u blizini američke baze na Kubi u četvrtak, samo dan nakon što su ruske fregate, podmornice na nuklearni pogon, tanker za naftu i spasilački tegljač ušli u Havanski zaliv nakon vježbi u Atlantskom okeanu.

Ova posjeta je dio rutinskih aktivnosti, navodi se u objavi na društvenim medijima.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadgledaju ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da ne predstavljaju prijetnju za Sjedinjene Države.

- Ovo nije iznenađenje. Već smo ih viđali kako obavljaju ove vrste posjeta lukama. Mi to naravno shvatamo ozbiljno, ali ove vježbe ne predstavljaju prijetnju za Sjedinjene Države - rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing na pitanje o ruskim vježbama.

Vježbe su, međutim, uslijedile manje od dvije nedelje nakon što je predsjednik Džo Bajden ovlastio Ukrajinu da upotrijebi oružje koje je obezbijedilo SAD za napade unutar Rusije kako bi zaštitila Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin je tada sugerisao da bi njegova vojska mogla da odgovori "asimetričnim koracima" u drugim djelovima svijeta.

Sing je rekao da ne bi bilo iznenađenje vidjeti više ruske aktivnosti oko Sjedinjenih Država u takvim globalnim vježbama. Vježbe su u međunarodnim vodama, a američki zvaničnici očekuju da će ruski brodovi ostati u regionu tokom ljeta, a možda i da se zaustave u Venecueli.

Rusija je dugogodišnji saveznik Venecuele i Kube, a njeni ratni brodovi i avioni su povremeno krstarili Karibima.

Ruski brodovi povremeno pristaju u Havanu od 2008. godine, kada je grupa ruskih brodova ušla u kubanske vode, što je, kako su državni mediji opisali, bila prva takva posjeta u skoro dvije decenije.