Svijet

HUTI POGODILI UKRAJINSKI BROD U ADENSKOM ZALIVU: Teretnjak u plamenu, kapetan zvao upomoć, ima i POVRIJEĐENIH MORNARA

Izvor Kurir

Centralna komanda SAD navela je na društvenoj mreži X da su rakete u četvrtak pogodile ukrajinski teretni brod koji je plovio pod zastavom Palaua i kojim upravlja Poljska.

Izvor: Profimedia/SplashNews.com

Jemenski Huti ispalili su dvije protivbrodske krstareće rakete na teretni brod "Verbena" u vlasništvu Ukrajine u Adenskom zalivu!

Centralna komanda SAD navela je na društvenoj mreži X da su rakete u četvrtak pogodile ukrajinski teretni brod koji je plovio pod zastavom Palaua i kojim upravlja Poljska. Na brodu je izbio požar nakon napada. Jedan od mornara je teško povrijeđen i evakuisan je letelicom koji je stigao sa američke krstarice.

"Napadnut sam raketom! Napadnut sam raketom! Brod se nalazi u plamenu. Potrebna mi je hitna pomoć. Molim vas da prenesete moju poruku ratnom brodu koalicionih snaga" - uputio je poziv upomoć kapetan ukrajinskog broda.

"Verbena" je išla ka Italiji sa tovarom drvenog građevinskog materijala.

Šiitski pokret Ansar Alah koji vlada sjevernim Jemenom saopštio je da je za 24 sata napao tri broda u Crvenom i Arapskom moru koristeći balističke rakete i dronove.

"Snage mornarice i raketne i protivvazdušne odbrane izvele su tri operacije u roku od 24 sata. Prva od njih bila je protiv broda "Verbena" u Arapskom moru. Nakon direktnog pogotka izbio je požar na brodu" - saopštili su Huti na svom kanalu na Telegramu.

Pokret Ansar Alah, koji kontroliše veći dio jemenske obale Crvenog mora, počeo je da napada brodove povezane sa Izraelom otkako je sukob na Bliskom istoku eskalirao. Napadi su doveli do opadanja brodskog saobraćaja kroz Suecki kanal.

Huti objašnjavaju svoje postupke kao pomoć Palestincima i kažu da se ne miješaju u slobodu plovidbe u regionu. Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u cijelom regionu. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su zauzvrat počele da gađaju mete Huti sredinom januara.

Jemenski pobunjenički pokret Ansar Alah, podsjetimo, nedavno je napao američki nosač aviona USS Dvajt Ajzenhauer u Crvenom moru dva puta za 24 sata.