Svijet

ZAVJERA U VRHU EVROPSKE UNIJE! Ovo je plan za RUŠENJE FON DER LAJENOVE: Najmoćniji ljudi u EU ratuju

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Šarl Mišel osmislio je najnoviji plan da svrgne Ursulu fon der Lajen sa mjesta predsjednice Evropske komisije, najvažnijeg izvršnog tijela Evropske unije.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Evropskog savjeta iznio je liderima EU ideju da grčki premijer Kirijakos Micotakis preuzme funkciju Fon der Lajenove, izjavilo je za Politiko pet anonimnih evropskih diplomata i zvaničnika. Za sada su šanse u korist Fon der Lajenove, ali to nije spriječilo Mišela da pokuša da progura zavjeru protiv nje.

Diplomate i zvaničnici su to nazvali još jednim očajničkim pokušajem da se zbaci Fon der Lajenova.

Osim toga, Mišel je navodno iza zatvorenih vrata sugerisao da bi danska premijerka Mete Frederiksen mogla da bude bolja predsjednica Evropskog savjeta od bivšeg portugalskog premijera Antonija Koste, koga preferira Fon der Lajenova i čije se ime najčešće pominje u kontekstu preuzimajući Mišelovu kancelariju.

Još jednom, ovo su lažne vijesti i laži. Predsednik se konsultovao sa svim rukovodiocima pojedinačno o procesu podjele funkcija. Predsjednik u ovoj fazi nije pomenuo konkretna imena - rekla je Ekaterina Kejsing, portparolka Šarla Mišela.

Sukob je kulminirao Erdoganovom posjetom

Mišel je zadužen za vođenje političkog dijaloga među evropskim liderima o imenovanju šefa Evropske komisije, Evropskog savjeta, Evropskog parlamenta i spoljnopolitičkog ogranka EU, nakon evropskih izbora.

Nema uloge Mišela u ovom procesu, osim u njegovoj glavi - tvrdi jedan diplomata EU.

U danima nakon izbora među 27 šefova država i vlada došlo je do konsenzusa da Fon der Lajenova dobije drugi mandat, a da Kosta bude novi predsjednik Evropskog saveta. Dobar lični odnos između njih dvojice pomogao je u tome, posebno nakon godina sukoba između Mišela i Fon der Lajenove.

Njihov "rat" kulminirao je tokom posjete Ankari 2021. godine kada je Mišel zgrabio jedinu slobodnu stolicu tokom fotografisanja i seo pored turskog predsjednika Erdogana, dok je Fon der Lajenova morala da sjedi na obližnjem kauču. Afera je postala poznata kao Sofagate, a Fon der Lajen je optužila Mišela za seksizam.

Uprkos tome, Mišel nastavlja da nudi alternative Fon der Lajenovoj u svojim pripremnim razgovorima sa liderima EU, poput grčkog premijera Micotakisa. Micotakis je do sada odbijao mogućnost da preuzme neke od najvažnijih funkcija u Briselu.

On čvrsto stoji iza kandidature Fon der Lajenove - kažu grčki izvori. Tanasis Bakolas, generalni sekretar Evropske narodne partije, koji je takođe Grk, nazvao je scenario u kojem bi Micotakis ili Frederiksen preuzeli vodeće uloge "apsolutno smiješnim".

Neki zvaničnici kažu da je Mišelova stalna potreba za osvetom u suprotnosti sa liderovim nadama za brz dogovor. Nakon što je desni centar EPP izašao kao ubedljivi pobjednik evropskih izbora, Fon der Lajenova je bila jasan favorit za mjesto u Komisiji. Činilo se da se birokrate u Briselu uglavnom slažu.

Mišelovi kontinuirani pokušaji da potkopa drugi mandat za Fon der Lajenovu potkopali su svaki kredibilitet u pregovorima koje je Mišel napustio, dodali su diplomate i zvaničnici. Kako se navodi, Mišel cilja i na mesto visokog komesara EU za spoljnu politiku, koje trenutno obavlja Španac Žozep Borel, navodno iz čiste osvete.

Posle Sofagejta usledio Dinergejt

Evropske zemlje su se već oduprle Mišelovim ranijim pokušajima da svrgne Fon der Lajenovu, kao što je odlaganje procesa zapošljavanja do kraja ljeta i pokušaj da je proteraju iz neformalnog Evropskog savjeta 17. juna.

Evropska komisija je saopštila da Fon der Lajenova još uvek nije dobila poziv za večeru lidera sledeće nedjelje.

Ponovno imenovanje Fon der Lajenove je do sada potpuno nekontroverzno, tako da svi ovo vide onako kako jeste, a to je djetinjasta osveta. Posle Sofagejta, sada dobijamo Dinergejt. Jadno - rekao je drugi diplomata EU.

Šestoro diplomata složilo se da bi Mišel trebalo da se drži dalje od organizovanja preostalih sastanaka lidera EU i da taj posao prepusti šefovima država i vlada.