Svijet

"OVO JE VELIKA VIJEST, PUTIN JE BIJESAN": Nova taktika Ukrajine baca Rusiju na koljena

Autor Nevena Davidović

Ukrajinci tvrde da je Rusija u velikom problemu.

Izvor: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obavještajne službe. Su-57 je jedan od najmoćnijih aviona na svijetu.

Ovu procjenu na nacionalnoj televiziji izneo je Andrij Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave Ukrajine. Njegovi komentari uslijedili su nakon što je agencija 9. juna saopštila da su dva ruska borbena aviona Su-57 vjerovatno oštećena u napadu na aerodrom Aktjubinsk u južnoj ruskoj republici Astrahanj, oko 590 kilometara od sadašnjih linija fronta u istočnoj Ukrajini, prenosi "Newsweek".

"Ovo je velika vijest, Putin je zaista besan, a reakcija u Kremlju je veoma intenzivna i primjetna", rekao je on 10. juna, prenijeli su ukrajinski mediji.

"Pokušali su da pažljivo sakriju i zaštite avione Su-57. Ovi Su-57 nikada nisu ušli u ukrajinski vazdušni prostor jer su se plašili da će biti oboreni. Ali nisu uspjeli", rekao je Jusov.

Operacija je zadala "ozbiljan udarac sposobnostima neprijatelja jer Rusija proizvodi napredne dvomotorne avione u ograničenom broju i ima samo nekoliko operativnih", rekao je on.

Jusov je dodao: "Koristili su se za raketiranje ukrajinskih civilnih objekata, naše infrastrukture. Dakle, kazna je zaslužena".

U drugom saopštenju u srijedu, Jusov je rekao da bi Glavna obavještajna uprava Ukrajine mogla da potvrdi da je jedan Su-57 "pretrpio značajnu štetu, a drugi manju štetu i da ga je možda moguće popraviti".

Izvor: Profimedia

Džastin Bronk, viši istraživač na londonskom "Royal United Services Institute", rekao je u analizi od 10. juna da je uspjeh Ukrajine u oštećivanju Su-57 bio "značajan udarac ruskoj floti borbenih aviona".

"Ovo je još jedna ilustracija najefikasnije opcije Ukrajine za suzbijanje sve efikasnijih ruskih vazdušnih udara na linijama fronta", rekao je on.

"Čak i privremeni gubitak jednog aviona Su-57 u ovom ukrajinskom napadu vjerovatno predstavlja smanjenje od najmanje pet odsto u floti najnaprednijih ruskih borbenih aviona", dodao je Bronk.

"To je takođe značajan udarac za dugotrajni avionski program koji je centralni dio vojnog ponosa Rusije."

U aprilu je general Kristofer Kavoli, šef američke evropske komande, rekao američkim zakonodavcima da je Rusija izgubila oko 10 odsto svoje avionske flote otkako je Putin započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ukrajina je posle više od dvije godine rata sa Rusijom promijenila taktiku i počela da gađa nove ciljeve na međunarodno priznatoj ruskoj teritoriji. Skaj njuz javio je u nedjelju da je ukrajinski avion prvi put oborio metu na teritoriji Rusije. Ratni avion udario je u ruski komandni centar u ruskom pograničnom regionu Belgorod. Za sada nije poznato da li je tokom napada koristio oružje koje je isporučio Zapad.

Belgorod se nalazi u blizini sjeveroistočne ukrajinske oblasti Harkov, koja je pod ruskom ofanzivom od početka maja. Ranije ovog mjeseca SAD su dozvolile Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju, pod uslovom da gađa samo ciljeve u blizini granice u blizini Harkova, a ovoj odluci su se pridružile i neke druge članice NATO-a.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Skaj njuz je takođe izvjestio da je Kijev napao ruski ratni brod koji se kretao od Crnog do Azovskog mora, pozivajući se na anonimni ukrajinski vojni izvor. Kijev je negirao odgovornost za napad u Azovskom moru.

Ruski vojni kanali na Telegramu pišu da su ukrajinski dronovi u nedjelju napali ruski tegljač i baržu oko luke Taganrog. Grad se nalazi na sjeveroistočnom obodu Azovskog mora, nedaleko od ukrajinskog grada Mariupolja, koji je pod kontrolom Moskve.

"Ovo je prvi put da su ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku metu u Azovskom moru", objavio je ukrajinski list Difens ekspres. Ruski list Baza, koji tvrdi da je povezan sa ruskim bezbjednosnim službama, kaže da je barža pretrpjela manju štetu.