Svijet

AMERIČKI MINISTAR OPTUŽEN ZA OPSTRUKCIJU KONGRESA: Odbija da preda snimke koji su izazvali buru

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa izglasala je odluku da se Merik Garland, američki ministar pravosuđa, optuži za opstrukciju rada Kongresa, jer odbija da preda audio snimke razgovora specijalnog tužioca sa predsjednikom Džoom Bajdenom.

Izvor: printscreen X

Mjera je usvojena sa 216 glasova za i 207 protiv, po partijskim linijama, a samo jedan republikanac je glasao protiv, zajedno sa demokratama.

Ministarstvo pravosuđa SAD je već predalo transkripte intervjua koje je specijalni tužilac Robert Hur vodio sa Bajdenom i koji su izazvali političku oluju zbog Hurovih komentara da je demokratski šef Bele kuće "dobronamjeran, stariji čovjek sa slabim pamćenjem".

Bijela kuća je saopštila da objavljivanje snimaka spada pod diskreciono pravo predsjednika, a ovo glasanje u Predstavničkom domu staviće Ministarstvo pravosuđa u čudnu poziciju, jer treba da odluči da li da krivično goni svog šefa.

Garland je u saopštenju naveo da je "duboko razočaran što je Predstavnički dom kongresno ovlašćenje pretvorio u stranačko oružje".

Današnje glasanje ignoriše podjelu vlasti, potrebu da Ministarstvo pravosuđa zaštiti svoje istrage i veliku količinu informacija koje su kongresni odbori već prikupili - poručio je Garland.

On je inače treći ministar pravosuđa SAD koji je optužen za opstrukciju rada Kongresa.

Prije njega su u toj poziciji bili Erik Holder, koji je obavljao tu funkciju u administraciji demokratskog predsjednika Baraka Obame, kao i Vilijam Bar, ministar pravosuđa kod bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa.

Rojters navodi da to ministarstvo nije procesuirao optužbe ni u jednom od ova dva slučaja, prenosi Glas Amerike.

Transkripti nisu dovoljan dokaz o stanju predsjednikovog pamćenja - rekao je republikanski kongresmen Džim Džordan, predsjedavajući Odbora za pravosuđe, .

Demokratski član tog odbora Džerold Nedler kaže da republikanci prate sve "desničarske teorije zavjere, uzalud se nadajući da će naći neki dokaz o kršenju zakona".

Hur je istraživao da li je Bajden nepropisno rukovao povjerljivim dokumentima dok je bio potpredsjednik.

On je odbacio prijedlog da krivično goni predsjednika SAD zato što je Bajden sarađivao u istrazi i sam predao dokumenta, ali i zato što bi porota bila sažaljiva prema njemu.

Demokrate u Kongesu kažu da republikanci žele Bajdenov snimak kako bi ga stavili u Trampove političke reklame.

Tramp krivično gonjen zbog iste stvari

Za razliku od Bajdena, Tramp je krivično gonjen zbog nepropisnog rukovanja dokumentima. Garland je optuživao republikanske kongresmene da podrivaju integritet Ministarstva pravosuđa i plasiraju lažne priče koje mogu da ugroze zaposlene.