Svijet

MAĐARSKA NEĆE BLOKIRATI PODRŠKU NATO-a UKRAJINI

Autor Marija Milošević Izvor MINA

Mađarska neće blokirati NATO u pružanju pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, ali neće ni doprinositi sredstvima i osobljem u tim naporima, kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

"Premijer i ja smo se danas dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o obećanju finansijske podrške Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg novinarima u Budimpešti.

On je kazao i da mađarska sredstva i osoblje neće biti korišćeni za podršku Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Orban je rekao da Mađarska neće blokirati odluke u NATO o pružanju podrške Ukrajini, dodajući da je Mađarska odana i posvećena članica Alijanse.

Stoltenberg se sastao s Orbanom dok nastoji da dobije podršku uoči samita u Vašingtonu sledećeg mjeseca da Alijansa poveća svoju ulogu u pomaganju ukrajinskoj vojsci u ratu protiv ruskih snaga.

Očekuje se da će se na samitu u Vašingtonu američki predsjednik Džozef Bajden i drugi lideri članica NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugoročnije pomoći u oblasti bezbjednosti i vojne obuke Ukrajini.

"Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam tu poziciju", rekao je Stoltenberg.

Stoltemberg je naveo da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".

"Orban me je uvjerio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu naprijed, i potvrdio je da će Mađarska nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u u potpunosti", dodao je Stoltenberg.