Svijet

NATO JE SPREMAN?! Članice saveza se prilagođavaju NOVOJ SITUACIJI!

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

NATO je spreman da preuzme koordinaciju isporuke oružja SAD-a Ukrajini, a istovremeno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

Izvor: Kurir / PRESIDENTIAL OFFICE OF UKRAINE / IMAGO STOCK&PEOPLE / PROFIMEDIA

"Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju bezbjednosne pomoći i obuke Ukrajini", rekao je Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

"Ovo je ključni elemenat našeg paketa za Ukrajinu"

Savez pokušava da zaštiti mehanizam vojne pomoći dok prema NATO-u skeptični Donald Tramp teži osvajanju svog drugog predsjedničkog mandata na predsjedničkim izborima u SAD-u.

"Ovo je ključni elemenat našeg paketa za Ukrajinu donesenog na samitu u Vašingtonu, zajedno sa dugoročnom finansijskom obavezom", dodao je Stoltenberg.

Zemlje NATO-a takođe prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom bezbjednosnom okruženju, rekao je glavni sekretar NATO-a.

"Posljednji mjeseci su donijeli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vežbi Rusije"

Stoltenberg je rekao da su posljednji mjeseci donijeli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vježbi Rusije, dok Kina takođe modernizuje svoje nuklearne sposobnosti.

"Saveznici će raspravljati o tekućem prilagođavanju naših nuklearnih sposobnosti trenutnom bezbjednosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u ovom prilagođavanju", dodao je glavni sekretar NATO-a.