Svijet

DEMONSTRACIJA SILE I GURANJE PRSTA U OKO AMERICI! Ruska nuklearna podmornica čeka pred vratima Havane!

Autor Uroš Matejić

Ruski vojni brodovi uplovili u luku u Havani.

Izvor: Profimedia

Ruski ratni brodovi uplovili su danas u luku glavnog grada Kube, pošto su i američki i kubanski zvaničnici ocijenili da to ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju, preneli su danas zapadni mediji. Ipak, dolazak ruskih vojnih brodova u Havanu tumači se kao demonstracija sile zvanične Moskve u trenutku porasta međunarodne napetosti zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Malobrojni ribarski brodići i znatiželjni posmatrači stajali su duž bulevara Malekon pored obale u glavnom gradu Kube kako bi dočekali ruske vojne brodove koji su uplovljavali u luku pored tvrđave Moro stare 400 godina. Prvi su uplovili tankerski brod "Akademik Pašin", tegljač "Nikolaj Čiker" i ratna fregata, dok nuklearna podmornica na otvorenom moru čeka odobrenje da uplovi u luku Havana.

Ratna fregata i podmornica, dio pomorske grupe od četiri ruska ratna broda koja su danas stigli do Kube, učestvovali su na pomorskim raketnim manevrima u Atlantskom okeanu na putu ka karipskoj ostrvskoj državi, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane prethodnog dana.

Kuba je prošle nedjelje saopštila da je ovakva posjeta standardna praksa od strane ratnih brodova zemalja prijateljski nastrojenih prema Kubi, a kubansko ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je da ruski brodovi ne nose nuklearno naoružanje, što su potvrdili i zvaničnici SAD.

"Pažljivo smo pratili putanje brodova. Nijedan od ruskih ratnih brodova ili podmornica nisu predstavljali direktnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je u utorak uveče jedan američki zvaničnik za Rojters pod uslovom anonimnosti. Havana je udaljena samo 160 kilometara od Ki Vesta, grada u američkoj saveznoj državi Floridi u kojem se nalazi baza američkog ratnog vazduhoplovstva.

Međutim, prema riječima Vilijama Leograndea, profesora na Američkom univerzitetu, momenat ove ruske posjete Kubi, u trenutku dok administracija predsjednika Bajdena razmatra koliko daleko bi trebalo ići sa pružanjem podrške ukrajinskim vojnim snagama, sugeriše više od "standardne prakse".

"Posjeta ruskih ratnih brodova je Putinov način da podsjeti Bajdena da zvanična Moskva može da predstavlja izazov za zvanični Vašington i to u njegovoj sferi uticaja", rekao je Leogrande.

Dolazak ruskih ratnih brodova takođe koincidira sa najgorom socijalnom i ekonomskom krizom na Kubi u poslednjih nekoliko decenija, sa nestašicama hrane, lijekova i goriva i rastućim nezadovoljstvom građana.