Svijet

NEMILOSRDNI NAPADI UKRAJINSKE MORNARICE Iz Kijeva stiglo naređenje elitnoj pomorskoj jedinici!

Izvor Kurir

Većina brodova moćne ruske Crnomorske flote nedavno je napustila svoje operacije i otplovila u Azovsko more bez izlaza na kopno.

Izvor: Profimedia

Sada je nemilosrdna kampanja Kijeva za pronalaženje i potapanje ruskih ratnih brodova već stigla do tih zatvorenih i nekada bezbjednih voda, piše Kijev Post .

Prošle nedelje, pomorski zvaničnici Kremlja naredili su praktično svim glavnim ratnim brodovima koji djeluju u regionu Crnog mora da se okupe u Azovskom moru, u vodama južno od okupiranih ukrajinskih lučkih gradova Marijupolja i Berdjanska, radi „vježbi“.

Oblast je inače izazovna za velike brodove zbog suženih obala u blizini, malih dubina i pomjeranja morskog dna.

Prema izvještajima otvorenog koda, Kremlj je mobilisao čak pet amfibijskih jurišnih brodova, dvanaest površinskih borbenih brodova i pratnju za svoje najnovije manevre flote. Ukrajinske partizanske grupe su izvijestile da su prvi ruski ratni brodovi napustili sada malo korišćenu glavnu bazu BSF-a Sevastopolj 31. maja, a da su brodovi takođe isplovili iz luka Feodosije, Černomorska i Novorosije na ruskom kopnu.

Dokumentovani pokušaji napada Ukrajine

Ruski državni mediji dokumentovali su pokušaje Ukrajine da napadne brodove BSF-a koji rade u Crnom moru uoči obuke. Najmanje jedan napad prekinuli su helikopteri ruskog vazduhoplovstva koji su presreli i uništili brod USV koji je pokušao da prođe kroz moreuz i uđe u Azovsko more.

Sami manevri BSF-a su navodno počeli u petak, 7. juna, i u početku nije bilo značajnijih incidenata.

U noći između 8. i 9. juna situacija je postala opasnija u vodama sa ukrajinskim pomorskim dronovima koji su ušli u Taganrog, uski zaliv koji se nalazi na ruskom kopnu u Azovskom moru, i eksplodirali pored tegljača.

Nijedan brod nije ozbiljno oštećen, ali je kapetan tegljača odlučio da je sigurnije da se vrati u rusku luku Azov, javila je ruska novinska platforma Baza. Ruski vojni blogeri potvrdili su napade.

Ukrajinski vojni blogeri tvrde da se iste noći jedan od ruskih jurišnih brodova odvojio od glavne flote i uplovio u rusku kopnenu luku Jeisk, na drugoj strani zaliva Taganrog. Prema nepotvrđenim izvještajima, više ukrajinskih USV je napalo ratni brod, iako su rezultati nejasni.

Gađanje ruskih baza više od 200 kilometara sjeverno od Kerčkog moreuza koji kontroliše Kremlj, u vodama koje teoretski u potpunosti posjeduje ruska mornarica, označilo je novu tačku u rusko-ukrajinskom pomorskom ratu: trenutak kada su kijevske snage prodrle u poslednji sef BSF-a.

"Namjera Kijeva je da napade gdje god se BSF povlači"

Načelnik ukrajinskog vojnog centra za strateške komunikacije Dmitro Plentenčuk rekao je da su trenutno jedini ratni brodovi koje su komandanti Crnomorske flote spremni da pošalju u otvorene vode Crnog mora, i da povremeno izlaze na patrola.

Andrij Jusov, portparol Opšte obavještajne uprave Ukrajine, rekao je u petak da su komandanti ruske mornarice izabrali Azovsko more za površinske manevre ratnih brodova jer su otvorene vode Crnog mora dugo bile smrtonosne za operacije flote, a da je Kremlj je pokušavao da sakrije brodove u vodama van domašaja Kijeva. Namera Kijeva je da napadne gdje god se BSF povlači, rekao je on.

-Pokušavaju da sakriju velike brodove, pa mi idemo za manjim. Nastavićemo, rekao je Jusov.

Ukrajinski USV je 6. juna prodro u jezero Pankse, skoro potpuno zatvoreni zaliv na sjeverozapadnoj obali poluostrva Krim, i uništio tegljač ruske mornarice Saturn.

Dana 30. maja, timovi za specijalne operacije Grupe 13, elitne ukrajinske pomorske udarne grupe, koristili su pomorske bespilotne letjelice MAGURA kamikaze da obaraju, sruše i potope dva ruska patrolna čamca klase KC-701 Tunets koji su djelovali u blizini Kerčkog moreuza. Misija ruskih ratnih brodova bila je djelimično da spriječe ili blokiraju ukrajinske napade USV u toj oblasti i na ciljeve severnije.

Najozbiljniji pojedinačni pomorski gubitak Rusije u ratu dogodio se 14. aprila 2022, kada je par ukrajinskih protivbrodskih projektila potopio vodeći brod BSF-a, krstaricu Moskva. Od tada je Ukrajina potopila otprilike trećinu ratnih brodova BSF.

Analitičari vjeruju da je Ukrajina postigla još jednu pobjedu

Većina vojnih analitičara vjeruje da je Ukrajina postigla još jednu veliku pomorsku pobjedu u septembru 2023. serijom raketnih i dronova napada na glavnu bazu BSF-a u Sevastopolju. Napadi koji su uslijedili u periodu od skoro tri nedelje okončani su potopljenjem jednog teškog jurišnog broda, uništenom jednom raketnom podmornicom i oštećenjem najmanje jednog drugog teškog jurišnog broda. Ruska mornarica je uglavnom napustila Sevastopolj u oktobru – prvi put od 1941.

Ruski zvanični portparoli rekli su tada da je podmornica Rostov na Danuu samo umjereno oštećena i da će se uskoro vratiti u operacije na moru.

U stvari, trup podmornice je ostao tamo gdje je pogođen do 9. juna 2024. godine, kada su je remontni timovi odvukli u 13. brodoremontni pogon u Sevastopolju i pokrili je ceradom. Proukrajinska krimska partizanska grupa Krmski Veter uočila je i postavila slike para barži za popravku ispod platna.

Rusija je 2023. godine proglasila sav civilni teretni saobraćaj u Crnom moru predmetom pretrage i zaplene BSF-a i stavila sve ukrajinske luke pod potpunu blokadu. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odgovorili su preusmjeravanjem brodova duž zapadne obale Crnog mora, gdje bi brodovi BSF-a morali da naruše teritorijalne vode NATO-a ili da budu u dometu kopnenih protivbrodskih raketa. Kremlj je kasnije saopštio da ukida blokadu kako bi omogućio žitu da stigne na svjetska tržišta i spriječio glad, piše Kijev Post .