Svijet

RUSI OSTALI BEZ GLAVNOG ORUŽJA U MORU! Gori "Admiral Livčenko": Nije Moskva, ali nije loše

Autor Aleksandar Blagić

Veliki ruski brod za borbu protiv podmornica navodno se zapalio u Barencovom moru.

Izvor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske mornarice, saopštio je da se veliki ruski brod za borbu protiv podmornica “Admiral Levčenko” zapalio u Barencovom moru!  Posadu broda prema njegovim riječima čini nekoliko stotina ljudi.

"Gori brod neprijatelja! Veliki protivpodmornički brod 'Admiral Levčenko' nalazi se u plamenu u Barencovom moru. Borba za spasavanje broda je u toku i nadamo se da će biti uzaludna. To se dešava kad 'supersila dobije sankcije od Ukrajine i ne može samostalno da servisira motore proizvedene u Nikolajevu. Deset godina nije bilo dovoljno da se taj problem riješi. Jedna od instalacija se zapalila. Učenje vam ide odlično, momci, samo nastavite tako. Nije 'Moskva', ali nije ni loše", napisao je portparol ukrajinske mornarice na svom nalogu na Fejbuku.

Brod se inače nalazi u ruskoj floti od 1988. godine. Matična luka mu je Severomorsk na istočnoj obali Kolskog zaliva Barencovog mora. “Admiral Levčenko” nosi raketna torpeda Rastrub koja mogu da pogode i podvodne i površinske ciljeve. Sjeverna flota Ruske mornarice, podsjetimo, saopštila je nedavno da su nuklearne podmornice u Barencovom moru izveli vježbe borbe pod vodom na dubini od 100 metara.