Svijet

RUSIJA ŠALJE ZATVORENICE NA FRONT! Puštaju ih zatvora, nude im veliku platu i pomilovanje

Autor Nevena Davidović

Rusija pušta zatvorenice da se priključe ukrajinskom ratu.

Izvor: Profimedia

Rusija je krajem maja pustila grupu žena iz zatvora da se uključe u borbu u Ukrajini, objavile su dvije bivše zatvorenice, piše Njujork tajms  Međutim, nije poznato da li je njihovo oslobađanje izolovan slučaj, pilot program ili početak većeg talasa regrutovanja zatvorenica.

Vojni regruti počeli su da posjećuju ženske zatvore širom evropskog dijela Rusije, više od godinu dana nakon što su zatvorenicima ponudili pomilovanje i plate u zamjenu za odlazak na ratišta. Međutim, do sada su žene koje su se prijavile za vojsku ostajale u zatvorima bez zvaničnog objašnjenja.

Desetine hiljada osuđenih Rusa prihvatilo je poziv vojske. Na hiljade njih je ubijeno u Ukrajini, a neki su počinili teške zločine nakon puštanja na slobodu. Regrutovanjem zatvorenica, piše Njujork tajms, Rusija pokušava da izbegne mobilizaciju stanovništva.

Ne zna se koje uloge žene treba da preuzmu na frontu. Vojni regruti koji su prošle godine posjetili zatvor u blizini Sankt Peterburga ponudili su zatvorenicima jednogodišnje ugovore kao snajperisti, medicinari i radiooperateri na frontu, što je značajno odstupanje od uglavnom pomoćnih položaja koje su zauzimale žene vojnike. Tada se prijavilo oko 40 od 400 zatvorenica.

Ponuđeni su im pomilovanja i plata od oko dvije hiljade dolara mjesečno, što je oko 10 puta više od minimalne zarade u Rusiji. Dvije žene koje su prošle godine bile svjedoci regrutovanja u zatvoru rekle su za Njujork tajms da su se zatvorenici prijavili uprkos prijetnjama vojnih oficira.

Kao jedan od razloga zašto se žene prijavljuju u vojsku, bivši zatvorenici navode teške uslove u ruskim zatvorima. Njujork tajms piše da je zatvorenicima u blizini Sankt Peterburga zabranjeno da razgovaraju, rade i do 12 sati dnevno u zatvorskim radionicama, čak i na niskim temperaturama. Osim Rusije, ratne zarobljenike koristi i Ukrajina. Vlada u Kijevu je prošlog mjeseca odobrila sličnu šemu, a ukrajinski zvaničnici su saopštili da su hiljade osuđenika od tada podnijele zahtjev za registraciju.