Svijet

OGLASIO SE KREMLJ NAKON IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT! "Prava odluka bi bila da obojica podnesu ostavke"

Autor Aleksandra Virijević

Sve više raste broj stranaka koji se protivne sankcijama Rusiji.

Izvor: Profimedia

Dan nakon vrlo zanimljivih izbora za Evropski parlament stigla je prva reakcija Kremlja, jednog od najvažnijih aktera na evropskom kontinentu. Kako navodi Politico, Rusija je definitivno pažljivo pratila rezultate izbora za EU. Šokantna odluka francuskog predsjednika Emanuela Makrona da raspusti parlament i raspiše izbore nakon teškog poraza svoje stranke na izborima za EU, kao i uspjeh krajnje desnice u zemljama širom kontinenta, dospjele su na naslovne strane ruskih medija.

Budući da je Makron nedavno predvodio inicijativu za raspoređivanje zapadnih snaga u Ukrajini, možda nije iznenađujuće što je ton u ruskim medijima bio radostan.

"Uprkos činjenici da su dosad proevropske stranke zadržale svoje vodeće pozicije, sa vremenom će im desničarske stranke biti za petama", rekao je o EU izborima Dmitri Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Makron i Šolc se grčevito drže vlasti

Šef ruske Državne dume Vjačeslav Volodin napisao je na Telegramu da se "Makron i Šolc grčevito drže vlasti poslednjim snagama" iskoristivši priliku da se obruši na njemačkog kancelara Olafa Šolca, čiji su socijalisti zauzeli treće mjesto daleko iza krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

"Prava odluka za njih bila bi da podnesu ostavku i prestanu da ismijavaju svoje građane", rekao je Volodin, koji je predsjedao donjim domom ruskog parlamenta od 2016. godine i bio agresivan navijač ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Francuska i Njemačka uvučene u rat u Ukrajini protiv vlastitih nacionalnih interesa"

Prema Volodinu, izborni rezultati u Francuskoj i Njemačkoj nisu iznenađujući s obzirom na to da "ekonomija stagnira, postoji migrantska kriza i zemlje su uvučene u rat u Ukrajini protiv vlastitih nacionalnih interesa".

Analitičar Kremlja Sergej Markov na sličan je način povezao francuski izborni rezultat sa ruskom invazijom na Ukrajinu, za šta Moskva krivi Zapad.

"Nadam se da Makron razumije da ga Francuzi odbijaju zbog raspirivanja rata protiv Rusije u Ukrajini", rekao je Markov, bivši savjetnik u Kremlju. "Ali možda će umesto toga izabrati eskalaciju i pokrenuti rat NATO-a s Rusijom", dodao je on.

"Rastu stranke koje se protive sankcijama Rusiji"

"Stranke koje se protive sankcijama Rusiji rastu na izborima za EU", napisala je danas medijska platforma RT, koja je blokirana u evropskom eteru. Istaknuto je da je Makronova politička protivnica Marin Le Pen protiv toga da Ukrajina koristi zapadno oružje za izvođenje napada na ruski teritorij te se izjasnila protiv sankcija. U međuvremenu AfD je "opetovano prigovarao zapadnim sankcijama Rusiji i protivio se vojnoj pomoći Ukrajini" nagovještavajući da bi politički poremećaji u dvije moćne europske zemlje mogli da koriste Moskvi.