Svijet

OVO JE PRIČA UDOVICE VOĐE ISLAMSKE DRŽAVE: Televizor gledala samo kada on nije kod kuće, krila se u Turskoj

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

U rijetkom intervjuu iz zatvora, udovica vođe Islamske države ispričala je Bi-Bi-Siju svoju verziju priče o njihovom životu.

Zbog pandemije korona virusa zabranjena su sva verska okupljanja, pa je tako i islamski praznik Ramazan proslavljen bez odlaska u džamije.
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Umm Hudaifa je prva žena Abu Bakra al-Bagdadija i bila je udata za njega dok je nadgledao brutalnu vladavinu ISIS-a nad velikim djelovima Sirije i Iraka. Ona je sada u iračkom zatvoru dok čeka istragu o njenoj umiješanosti u zločine povezane sa terorizmom.

U ljeto 2014. Um Hudaifa je živjela sa suprugom u Raki, tadašnjem uporištu ISIS-a u Siriji. Kao traženi vođa ekstremističke džihadističke grupe, Abu Bakr al-Bagdadi je često boravio na drugim lokacijama.

U kući je bila televizija koju je potajno gledala. „Uključivala sam ga kada nije bio kod kuće“, kaže ona. Ona tvrdi da je njen suprug mislio da TV ne radi. Ona kaže da je odsječena od svijeta i da joj od 2007. nije dozvoljeno da gleda televiziju niti da koristi bilo koju drugu tehnologiju, poput mobilnog telefona.

Kaže da je jednog dana uključila televizor i vidjela „veliko iznenađenje”. Vidjela je svog muža kako se prvi put obraća Velikoj džamiji al-Nuri u Mosulu, u Iraku, kao poglavar samoproglašenog islamskog kalifata.

Prošlo je samo nekoliko nedjelja nakon što su njegovi borci preuzeli kontrolu nad tim područjem. Ovaj video Al-Bagdadija označio je ključni trenutak za ISIS dok je divljao Irakom i Sirijom.

Tokom intervjua, Umm Hudaifa sebe prikazuje kao žrtvu koja je pokušala da pobjegne od svog muža i negira da je bila umiješana u bilo kakve brutalne aktivnosti ISIS-a. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa svjedočenjima Jazida, uključujući žene koje su oteli i silovali pripadnici ISIS-a. Optužuju je za saučesništvo u seksualnom porobljavanju kidnapovanih djevojaka i žena.

Um Hudaifa je rođena 1976. godine u konzervativnoj iračkoj porodici, a 1999. se udala za Ibrahima Avada al-Badrija, kasnije poznatog pod pseudonimom Abu Bakr al-Bagdadi. Završio je diplomu šerijata, odnosno islamskog prava, na Univerzitetu u Bagdadu, a ona kaže da je u to vrijeme bio „religiozan, ali ne i ekstremista... konzervativan, ali otvorenog uma“.

„Muž mi se promijenio poslije pritvora, bio je mučen“

Zatim, 2004. godine, godinu dana nakon invazije na Irak predvođene SAD, američke snage su uhapsile al-Bagdadija i držale ga u pritvorskom centru u kampu Buka na jugu oko godinu dana, zajedno sa drugim muškarcima koji će kasnije postati vođe ISIS-a. i druge džihadističke grupe.

Ona kaže da se njen muž promijenio nakon puštanja na slobodu: „Postao je mrzovoljan i sklon izlivima besa. Drugi koji su poznavali al-Bagdadija kažu da je bio povezan sa Al-Kaidom čak i prije njegovog pritvora.

„Počeo je da pati od psihičkih problema“, kaže ona. Kada ga je pitala zašto, rekao joj je da je izložen nečemu što ona ne može da razumije.

Ona smatra da je, iako to nije izričito rekao, „u toku boravka u zatvoru bio podvrgnut seksualnoj torturi“. Te godine su procurile fotografije iz Abu Graiba, još jednog američkog zatvora u Iraku, na kojima se vide zatvorenici koji su bili primorani da simuliraju seksualni čin i zauzimaju ponižavajuće poze.

"2012. godine postalo mi je jasno da je on emir“

Kaže da je počela da se pita da li pripada militantnoj grupi. "Pretraživala sam mu odjeću kada je dolazio kući, kada se tuširao ili spavao. Čak sam mu pretraživala i modrice ili povrede... Bila sam zbunjena", kaže ona i dodaje da ništa nije našla.

„Tada sam mu rekla: 'Izgubio si se...' Imao je napad bijesa," kaže ona. Um Hudaifa navodi da je tražila razvod, ali nije pristala na njegov uslov da se odrekne njihove djece, pa je ostala sa njim.

Kako je Irak zapao u krvavi sektaški rat, koji je trajao od 2006. do 2008. godine, ona više nije sumnjala da je on umiješan u sunitske džihadističke grupe. 2010. godine postao je vođa Islamske države Iraka, osnovane 2006. godine.

„Preselili smo se u sirijski region Idlib u januaru 2012. i tamo mi je postalo potpuno jasno da je on emir“, kaže Um Hudaifa. Ubrzo je, dodaje, počeo da nosi avganistansku odjeću i pištolj i pustio je bradu.

„Zločini nad Jezidima bili su strašni“

Kako se bezbjednosna situacija pogoršala u sjeverozapadnoj Siriji tokom građanskog rata u zemlji, oni su se preselili na istok u grad Raku, koji se kasnije smatrao de fakto prijestonicom „kalifata“. Živjela je tamo kada je vidjela svog muža na televiziji.

Istražni tim UN-a pronašao je dokaze da je ISIS počinio genocid nad jezidskom manjinom u Iraku i počinio zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistvo, mučenje, otmicu i porobljavanje. ISIS je prenosio svoje zločine, uključujući odrubljivanje glava taocima i spaljivanje jordanskog pilota, na društvenim mrežama.

Umm Hudaifa kaže da su ovi zločini "veliki šok" i "nehumani". Nepravedno krvoproliće je užasno i u tom smislu su prešli granicu čovječnosti“, rekla je ona.

Umm Hudaifa kaže da je svom mužu rekla da ima "krv tih nevinih ljudi" na rukama i da je "prema islamskom zakonu bilo drugih stvari koje su se mogle učiniti, kao što je njihovo usmjeravanje ka preobraćenju".

Ona kaže da je pokušala da pobjegne, ali da je naoružani ljudi na punktu nisu pustili da prođe i vratili su je u kuću.

Što se borbi tiče, ona za svog supruga kaže da, koliko je znala, "nije učestvovao ni u kakvoj borbi ili bici", dodajući da je bio u Rakki kada je ISIS preuzeo kontrolu nad Mosulom.

Otete žene tvrde da je učestvovala u zločinima

Ubrzo nakon propovjedi u Mosulu, al-Bagdadi je oženio njihovu 12-godišnju ćerku Umaimu za prijatelja Mansura, kome su povjereni porodični poslovi. Umm Hudaifa kaže da je pokušala da spriječi ovo, ali da je ignorisana.

U avgustu 2014. Umm Hudaifa je rodila još jednu ćerku - Nasibu, koja je imala urođenu srčanu manu. To se poklopilo sa Mansurom koji je u kuću doveo devet jezidskih djevojaka i žena. Imali su od 9 do oko 30 godina. Umm Hudaifa kaže da je bila šokirana i postiđena.

Otac i sestra jedne od djevojčica podnijeli su građansku tužbu protiv Um Hudaife zbog njene umiješanosti u otmicu i porobljavanje jezidskih djevojčica. Oni ne vjeruju da je bila bespomoćna žrtva i traže smrtnu kaznu.

"Ona je bila odgovorna za sve. Odabrala je - ovu da služi njoj, onu da služi njenom mužu... I moja sestra je bila jedna od tih djevojaka", kaže Soad. Ona dodaje da su joj to rekli i druge žrtve koje su se vratile kućama. Od njene sestre još nema ni traga.

„Ne poričem da je moj muž bio zločinac“, kaže Um Hudaifa, ali dodaje da joj je „veoma žao zbog onoga što im se dogodilo“. On negira optužbe protiv njega.

Uhapšena je u Turskoj, u zatvoru su i njene ćerke

Američke snage su 2019. izvršile raciju na mjesto gdje se Al-Bagdadi krio u Siriji sa djelom svoje porodice. Bagdadi je detonirao prsluk sa eksplozivom kada je ubačen u tunel. Ubio je sebe i dvoje djece, dok su u pucnjavi ubijene dvije od četiri njegove supruge.

Međutim, Um Hudaifa nije bila tamo – živjela je u Turskoj pod lažnim imenom, gdje je uhapšena 2018. Vraćena je u Irak u februaru ove godine i od tada je u zatvoru dok vlasti istražuju njenu ulogu u ISIS-u.

Sa njom je u zatvoru njena starija ćerka Umaima, dok je Fatima, koja ima 12 godina, u pritvoru za maloljetnike. Jedan od njenih sinova poginuo je u ruskom vazdušnom napadu u Siriji, drugi je poginuo sa ocem u tunelu, a najmlađi dječak je u sirotištu.