Svijet

RUSI POKRENULI OFANZIVU NA SUMSKU OBLAST: Otvoren novi front na istoku Ukrajine ČEČENI PREDVODE NAPAD NA RIŽEVKU (VIDEO)

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ruske trupe navodno su prešle granicu Sumske oblasti i naterale na povlačenje pripadnike Oružanih snaga Ukrajine iz pograničnog sela Riževka!

Izvor: Kurir/ Printscreen

Vojni blogeri navode na Telegramu da su ruske snage izvele minobacačke i artiljerijske udare iz Kurske oblasti nakon čega je uslijedio napad bespilotnim letjelicama i tenkovima.

Napad prema riječima šefa Čečenije Ramzana Kadirova predvodi specijalna jedinica Ahmat.

Pripadnici puka Ahmat Ministarstva odbrane Rusije pod komandom Aslambeka Salijeva izveli su taktičke akcije zajedno sa vojnim licima drugih ruskih jedinica i oslobodili selo Riževka koje se nalazi na granici sa Kurskom oblašću - objavio je Kadirov na svom kanalu na Telegramu i objavio snimak navodnih borbi.

Kadirov tvrdi da je ukrajinska strana pretrpjela značajne gubitke i da je bila prinuđena da se povuče.

Izvor: Kurir/ Printscreen

Koordinisan i efikasan rad boraca svih jedinica omogućio je da se selo oslobodi bez teškoća za samo tri dana - naglasio je Kadirov.

Ukrajina se za sada nije oglasila.

Lokalni mediji navode da je u Sumskoj oblasti djelimično isključena struja.

Riževka se inače nalazi nedaleko od ruskog sela Tetkina koji se često nalazio na meti ukrajinskih snaga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je sredinom maja rekao da je Moskva prinuđena da stvori takozvanu sanitarnu zonu bezbjednosti u Ukrajini zbog granatiranja ruske teritorije od strane ukrajinskih oružanih snaga.

Rusija je 10. maja, podsjetimo, pokrenula ofanzivu i na susednu Harkovsku oblast.